ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα συνολικά μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίων των εισηγμένων Κύριο

07:05 - 26 Απρ 2021 | Αναλύσεις
Στο επίπεδο του 1,1 δις ευρώ θα προσεγγίσουν τα συνολικά μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίων των εισηγμένων το 2020 έναντι 1,8 δις ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα περίπου 51 εταιρίες και απομένουν ακόμη 100 εισηγμένες.

Η παραπάνω εξέλιξη κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η  πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν τη χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική τους πολιτική, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους. Αν και μέχρι στιγμής οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και μέρισμα δεν είναι πολλές, ωστόσο οι αποδόσεις που προσφέρουν δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Επιπλέον αποτελούν και μία πρώτη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένει η αγορά από τις εισηγμένες, οι οποίες είχαν στο εννεάμηνο καλή πορεία και έχουν… ιστορικό διανομής μετρητών.

Από πλευράς μερισματικής απόδοσης ξεχωρίζει ο ΟΤΕ με 5% καθώς έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή με τους αναλυτές να περιμένουν άλλα 0,35-0,40 ευρώ περίπου από την πώληση της ρουμανικής δραστηριότητας.

Άρα το συνολικό μέρισμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 ευρώ και η μερισματική (μικτή) απόδοση να προσεγγίσει το 10%.

Άνω του 4% είναι και η μερισματική απόδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται πως από τις εισηγμένες τράπεζες είναι η μόνο που δίνει μέρισμα κάθε χρόνο.

Μία μικρή εταιρεία, η ΓΕΒΚΑ έχει επίσης καλή μερισματική απόδηση (4%) σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της χρήσης 2020.

Η πρώτη που θα κόψει το μέρισμα θα είναι η Autohellas και αντιστοιχεί περίπου στο 3,5%.

Είναι ύψους 0,23 ευρώ ανά μετοχή και η αποκοπή του θα γίνει στις 4 Απριλίου. Η Τιτάν ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου, η οποία είναι αφορολόγητη και τα 0,40 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχούν σε 2,69%, ενώ έχει επίσης ανακοινωθεί και η διαγραφή ιδίων μετοχών που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου.

Πάνω από 2% είναι η μερισματική απόδοση για τις Μυτιληναίο, Coca Cola και Παπουτσάνη. Ο ΟΛΠ θα δώσει μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 1,86%.

Ανάλογη και η απόδοση για το μέρισμα των ΕΛΠΕ ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Η εισηγμένη θα δώσει το μικρό αυτό μέρισμα παρά τις μεγάλες δημοσιευμένες ζημιές που είχε στη χρήση.

Η Viohalco θα δώσει ένα μικρό μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση κάτω από 0,5%, αλλά το ενδιαφέρον είναι στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία θα δώσει μέρισμα σε μετρητά και μετοχές της Cenergy. Ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λεπτομέρειες.

Η Cenergy δε θα δώσει μέρισμα. Μέρισμα έχουν ανακοινώσει επίσης πως θα δώσουν οι εισηγμένες Epsilonet, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ και Alpha Trust Ανδρομέδα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος του.

Ήδη από τις 20 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει το ύψος των μερισμάτων τους για το 2021, οι εννέα (Coca-Cola HBC, Viohalco, ΟΤΕ, Τιτάν, Trastor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Sarantis) θα μοιράσουν υψηλότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι, οι πέντε τα ίδια (Μυτιληναίος, Τράπεζα της Ελλάδος, Autohellas, Παπουτσάνης και Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας) και οι έξι χαμηλότερα. Επιπρόσθετα, δύο εισηγμένες που πέρυσι προχώρησαν σε χρηματικές διανομές (Βoγιατζόγλου Systems και CNL Capital) δήλωσαν πως φέτος δεν θα πράξουν αναλόγως. Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα (π.χ. διυλιστήρια). Αρκετές εταιρείες προχώρησαν πέρυσι σε διανομές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ’ εξαίρεση- οι μέτοχοί τους δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κέρδη ορισμένων εταιρειών (π.χ. ΕΥΔΑΠ, Τιτάν) έχουν επηρεαστεί αρνητικά από έκτακτες απομειώσεις, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους τους, παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα που εμφάνισαν το 2020.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι στις 7 εισηγμένες εταιρίες κοινής ωφέλειας( ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΤΕ, ΔΕΗ) οι 5  εξ αυτών έκλεισαν το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο (net cash, διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων), ενώ ο ΟΤΕ διακρίνεται για την πολύ ισχυρή ρευστότητα, και στο συγκεκριμένο μέτωπο τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται σημαντικά στην περίπτωση της ΔEΗ, καθώς υπήρχαν σοβαρά ζητήματα ρευστότητας έως και το 2019.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 09:58 - 26 Απρ 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.