ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ήταν οι κερδισμένοι του 2020 οι εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities) Κύριο

07:50 - 06 Μαϊ 2021 | Αναλύσεις
Γιατί ήταν οι κερδισμένοι του 2020 οι εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities)
Οι μεγάλοι κερδισμένοι για το 2020, τη χρονιά του γενικευμένου lockdown λόγω της πανδημίας ήταν οι 7 εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities) οι οποίες δεν επηρεάστηκαν από τη κάθετη πτώση της κατανάλωσης και τη βαθιά ύφεση στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία. Αντίθετα έδειξαν κερδοφορία και ανθεκτικότητα απέναντι στην οικονομική λαίλαπα που έπληξε τους πολίτες της χώρας.

Οι εταιρίες κοινής ωφέλειας αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό ετησίως αφού από τις υπηρεσίες τους εξαρτώνται τα εκατομμύρια των νοικοκυριών αλλά και η διακίνηση του ίδιου του εμπορίου, αφού είναι ανελαστικές οι δαπάνες των υπηρεσιών τους.

Γενικότερα, οι εταιρίες κοινής ωφέλειας θεωρούνται από το ευρύ επενδυτικό κοινό ως μάλλον αμυντικές χρηματιστηριακές τοποθετήσεις, καθώς πιστεύεται ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν σχετικά μικρότερους κινδύνους σε σύγκριση με πολλούς άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Αν και αυτό δεν είναι πάντοτε σωστό, οι συγκεκριμένες εταιρείες διακρίνονται συχνά για την ισχυρή τους ρευστότητα και για την ισχυρή ανελαστικότητα της ζήτησης που παρουσιάζουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους (πχ για νερό, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες).

Επίσης, χαρακτηριστικό των utilities είναι τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που σχεδιάζουν για τα επόμενα χρόνια, μέσω των οποίων (εκτός των άλλων) προσδοκούν να αυξήσουν τον όγκο των εργασιών τους και τα κέρδη που προσφέρουν στους μετόχους τους.

Τα  ετήσια αποτελέσματα της παρελθούσης χρήσης για τις 7 εταιρίες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ,ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ,ΟΛΘ) που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έδειξαν ότι οι  έξι από τις επτά εταιρείες του κλάδου που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο σημείωσαν κέρδη το 2020 (πλην ΕΥΔΑΠ λόγω έκτακτων αρνητικών αποτελεσμάτων) και επίσης οι έξι (πλην ΔΕΗ, η οποία ωστόσο επέστρεψε πέρυσι σε θετικό αποτέλεσμα μετά από χρόνια) θα προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους.

Μερίσματα

Οι μερισματικές αποδόσεις ξεκινούν από το 1,9% του ΟΛΠ και φτάνουν ως το 4,59% της ΕΥΑΘ, το 5,13% του ΟΛΘ και το 5,19% της ΕΥΔΑΠ. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,93%, ωστόσο οι μέτοχοι του Οργανισμού θα λάβουν εκτάκτως, επιπλέον ποσό μετρητών, ως αποτέλεσμα της περυσινής πώλησης θυγατρικής του Ομίλου στη Ρουμανία.

Την πιο «συντηρητική» πολιτική χρηματικών διανομών ακολουθεί ο ΟΛΠ, καθώς αποφάσισε να μοιράσει μόνο το 38% των καθαρών κερδών του, έναντι πχ του 71% του ΟΛΘ και του 87% του ΟΤΕ.

Ας περιγράψουμε τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα για τις εταιρίες κοινής ωφέλειας.

ΑΔΜΗΕ:  Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας την 31.12.2020 ανέρχονταν στα 7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος που προσφέρει μέσο επιτόκιο 1,8%, ενώ αξίζει να τονιστεί πως η Εταιρεία έχει μηδενικό χρέος. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίες ανήλθαν σε 43,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 19,7% έναντι 53,7 εκατ. το 2019.

ΕΥΔΑΠ: Για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια συνεχούς κερδοφορίας η εταιρία το 2020 εμφάνισε ζημιές 66,1 εκατ. ευρώ από κέρδη  58,1 εκατ. ευρώ το 2019. Το καθαρό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο -20% από 17,9% το 2019. Οι Καθαρές Λειτουργικές Ταμιακές εισροές για τον όμιλο αυξήθηκαν από 78,3 εκατ. ευρώ το 2019 σε 93,2 εκατ. ευρώ το 2020.  Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το Ελληνικό Δημόσιο για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος στην περιοχή αρμοδιότητάς της για την περίοδο 2021-2040.

EYAΘ: η ελαφρά μείωση των κερδών οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης λόγω πανδημίας και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας της ΔΕΗ  από 15% σε 5%, που οδήγησε στην αύξηση του κόστους ενέργειας.

ΟΛΘ: Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 22,1%, από 16,45 εκατ. ευρώ  το 2019 σε 20,10 εκατ. ευρώ  το 2020, σχηματίζοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους από 24% το 2019 σε 28% το 2020. Η πανδημία του Covid-19 συνεχίζεται από το 2020 και εντός του 2021, επιφέροντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της σε όλα τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας.

ΟΛΠ: Παρά τον αντίκτυπο του COVID-19 και τις αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένους επιχειρησιακούς τομείς, όπως η Κρουαζιέρα, η Ακτοπλοΐα και ο Σταθμός Αυτοκινήτων η εταιρεία πέτυχε την ομαλή συνέχιση των λιμενικών δραστηριοτήτων σε συνθήκες ασφάλειας χωρίς να θέσει κανένα εργαζόμενο σε καθεστώς αναστολής.

ΔΕΗ: Tο 2021 είναι η χρονιά κατά την οποία θα ξεκαθαρίσουν σημαντικά ζητήματα για τη ΔΕΗ, όπως η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ολοκλήρωση της αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πιθανώς και το επιχειρηματικό σχέδιο για τη δραστηριοποίηση στην αγορά τηλεπικοινωνιών με βασικό "όχημα" το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.

AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 07:45 - 06 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.