ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσες χρυσές λίρες αγόρασαν και πούλησαν οι πολίτες το τρίμηνο Κύριο

07:43 - 19 Μαϊ 2021 | Αναλύσεις
Πόσες χρυσές λίρες αγόρασαν και πούλησαν οι πολίτες το τρίμηνο
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Τράπεζα της Ελλάδος το διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος του 2021 οι Έλληνες πούλησαν 7.315 χρυσές λίρες. Με την εκτιμώμενο ποσό που εισπράχθηκε να υπολογίζεται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο χρονικό διάστημα, το σύνολο των αγορών που έγινε από το ελληνικό κοινό, ήταν 1.595 χρυσές λίρες. Για τις οποίες εκτιμάται ότι καταβλήθηκαν περί τα 650.000 ευρώ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την προσφορά, οι λίρες που ρευστοποιήθηκαν στη διάρκεια του πρώτου εφετινού τριμήνου, ήταν οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ… Διότι από τις αρχές του 2002, καμία άλλη φορά στο πρώτο τρίμηνο των 19 ετών που μεσολάβησαν, δεν είχε εκποιηθεί τόσο μικρός αριθμός χρυσών λιρών. Η αμέσως προηγούμενη χαμηλότερη επίδοση ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν και είχαν πουληθεί 9.722 λίρες.  Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το «απόλυτο χαμηλό» στις ρευστοποιήσεις έχει καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, όταν πουλήθηκαν 7.291 λίρες. Μόλις 24 λιγότερες από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.

Αναφορικά με το αγοραστικό ενδιαφέρον, όλα τα τελευταία χρόνια παραμένει σε εξαιρετικά περιορισμένα επίπεδα. Παρά ταύτα η ζήτηση που εκφράστηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021  ήταν συγκριτικά η μεγαλύτερη, από τα αμέσως προηγούμενα τρία τρίμηνα. Σε ότι αφορά τους αγοραστές, η παρατεταμένη μείωση της ζήτησης οφείλεται αφενός μεν στην υψηλή τιμολόγηση που έχει επιβάλει η ΤτΕ (με το spread να φτάνει στο 20,6%) και αφετέρου στο γεγονός ότι ο χρυσός δεν συγκινεί επενδυτικά το ευρύ ελληνικό κοινό.

O εγκλωβισμός των πολιτών στα σπίτια τους το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021  είχε σαν αποτέλεσμα να παγώσουν οι αγοραπωλησίες χρυσών λιρών στη χώρα μας. Το κυρίαρχο στοιχείο που ερμηνεύει το «στέγνωμα» στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, είναι τα  εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Τα οποία και δυσκολεύουν την πρόσβαση στα ειδικά γκισέ που υπάρχουν στα κεντρικά της Τραπέζης της Ελλάδος. Ταυτόχρονα όμως το πάγωμα των δόσεων σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια περιόρισε τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών αφού δεν υπήρξε  ανάγκη για ρευστό από τα νοικοκυριά.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 19 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.