ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερχονται τα χειρότερα στην αμερικανική οικονομία;

10:07 - 28 Αυγ 2007 | Αναλύσεις
Ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στην αμερικανική αγορά κατοικίας, σε έναν κλάδο, ο οποίος ανέκαθεν αποτελούσε «θεμέλιο λίθο» για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, πυκνώνει στους οικονομικούς κύκλους.

Οι επενδυτές φαίνεται να αγωνιούν ακόμη περισσότερο μετά και την χθεσινή ανακοίνωση για εκτίναξη των αποθεμάτων απούλητων κατοικιών σε υψηλό 16 ετών, εξέλιξη, η οποία μπορεί να μεταφραστεί και ως προάγγελος μιας βαθιάς κρίσης στην αγορά.

Οι οικονομικοί παράγοντες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η πιστωτική κρίση που ξέσπασε πρόσφατα και εξακολουθεί να υφίσταται, καθιστά στη δεδομένη στιγμή δύσκολη όχι μόνο την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει πολλλούς ιδιοκτήτες σε εξαιτερικά δυσμενή θέση.

Δεδομένου ότιολοένα και περισσότερες κατοικίες είναι απούλητες, δεν αποκλείεται να σημειωθεί και μείωση των τιμών πώλησης, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταταγραφεί και αισθητή κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές και με βάση τους όρους της ψυχολογίας των μαζών, «οι καταναλωτές που δεν μπορούν να δανεισθούν τυπικά, δεν ξοδεύουν χρήματα για σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα αγαθά».

Η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να τιμωρείται. Το ερώτημα είναι; Πόσο θα διαρκέσει αυτή η τιμωρία;

«Από τις αρχές του έτους, 25 εταιρείες χορήγησης στεγαστικών δάνειων είτε έχουν χρεωκοπήσει είτε σην καλύτερη περίπτωση, έπαψαν να χορηγούν στεγαστικά δάνεια και κυρίως τα λεγόμενα subprime», αναφέρουν οι αναλυτές και προσθέτουν «η κατάσταση στην αγορά κατοικίας είναι ήδη εύθραυστη. Δυστυχώς, τα μηνύματα για συνέχιση της κάμψης στον κλάδο είναι δυσοίωνα, αν λάβει κανείς υπόψιν του το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες θα έρθουν αντιμέτωποι με υψηλότερους φόρους ιδιοκτησίας και λογαριασμούς ασφαλειών τους ερχόμενους μήνες».

Το Κονγκρέσο, οι ρυθμιστικές αρχές και η FED προσοπαθούν να εμποδίσουν μια κρίση ρευστότητας, η οποία θα ενέτεινε το ήδη ασφυκτικό κλίμα στην αγορά κατοικίας.

Αν και πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν την αρνητική εκτίμηση ότι μπορεί να είναι αργά.

 Σύμφωνα με στοιχεία του Center for Responsible Lending,, στο τέλος του χρόνου, τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων έκαστο υπολογίζονται συνολικά στα 1,4 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Κέντρο για Υπεύθυνο Δανεισμό, πάνω από 2 εκατ. Αμερικανοί ενδέχεται να χάσουν τα σπίτια τους, διότι απλούστατα δεν θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής.

Αγγελική Σταμέλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.