ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Κεφάλαια €4,212 δισ από τους ξένους τη 12ετία 2010-2021 Κύριο

10:59 - 01 Φεβ 2022 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Κεφάλαια €4,212 δισ από τους ξένους τη 12ετία 2010-2021
Συνολικά την τελευταία δωδεκαετία (2010-2021) τα ξένα χαρτοφυλάκια διοχέτευσαν 4,212 δις ευρώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρώντας τον έλεγχο της συνολικής κεφαλαιοποίησης της εγχώριας αγοράς μετοχών. Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2013 και ακολούθησε το 2014, ενώ οι χρονιές που οι ξένοι εμφάνισαν τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις ήταν το 2010 και ακολούθησαν το 2020.

Tο 2021 οι ξένοι επενδυτές διοχέτευσαν κεφάλαια ύψους 125,47 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο για την αγορά ελληνικών μετοχών. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τους 12 μήνες του παρελθόντος οικονομικού έτους οι 7 μήνες έκλεισαν με τους ξένους  να είναι αγοραστές και οι υπόλοιποι 5 μήνες ήταν αντίθετα πωλητές μετοχών.

Από τις ΗΠΑ και τον Παναμά μέχρι την Αυστραλία, δηλαδή στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, μπορούμε να βρούμε επενδυτές που έχουν κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (AXIA Numbers), κάθε μήνα υπάρχει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και από εξωτικές χώρες που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι», όπως είναι τα Νησιά Κέιμαν και τα Νησιά Μάρσαλ. Σημειώνεται ότι τα νησιά αυτά «φιλοξενούν» πληθώρα offshore εταιρειών.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι πέντε χώρες εμφανίζουν να έχουν έναν ενεργό κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτές οι χώρες είναι ο Καναδάς, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Σουηδία και η Λετονία. Σήμερα οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών προέρχονται από 28 χώρες.

Επενδυτικές μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων είναι η Κύπρος, με το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση, το Λουξεμβούργο στην τρίτη και τις ΗΠΑ στην τέταρτη. Ενεργές μερίδες στο Χ.Α. διατηρούν επίσης η Γερμανία, η Γαλλία, τα Νησιά Κέιμαν, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, τα Νησιά Μάρσαλ, η Λιβερία και η Ελβετία, καθώς και οι Ισπανία, Αυστραλία, Τουρκία, Τσεχία, Αυστρία, Γκέρνσεϊ, Παναμάς, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μονακό, Καναδάς, Ουγγαρία, Μάλτα, Σουηδία και Λετονία.

Σημειώνεται ότι το Λονδίνο αντιπροσώπευε μέχρι πρότινος το 30% με 40% του τζίρου του Χ.Α. και η μετεγκατάσταση κάποιων εταιρειών μετά την οριστικοποίηση των όρων του Brexit ενδεχομένως να επηρεάσει την καθημερινή παρουσία τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

ANEΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.