ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχουν ακόμη φθηνά χαρτιά στην αγορά

09:39 - 19 Οκτ 2007 | Αναλύσεις
Μπορεί ο γενικός δείκτης να φλερτάρει με τα υψηλά 7,5 ετών και να μετρά εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 256% από τις 31 Μαρτίου 2003, η ημέρα όπου ξεκίνησε η τρέχουσα bull market, ωστόσο στο ταμπλό υπάρχουν 74 μετοχές που ακόμη διαπραγματεύονται σε discount.

Mε άλλα λόγια, το ένα τέταρτο της αγοράς κινείται χαμηλότερα από την εσωτερική του αξία σήμερα... Τα μοντέλα που μετρούν την υποτίμηση ή την υπερτίμηση των μετοχών, με στόχο τον εντοπισμό ελκυστικών τίτλων για τοποθετήσεις, δεν είναι λίγα, και όλα οδηγούν σε αυτό που ονομάζεται «δίκαια» χρηματιστηρική τιμή μιας μετοχής.

Ενας πολύ απλός και αντικειμενικός τρόπος εκτίμησης της εικόνας αλλά και της πορείας μιας μετοχής στην αγορά είναι η σύγκριση μεταξύ της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της με την λογιστική ή εσωτερική της αξία.

Η λογιστική αξία μιας μετοχής διαμορφώνεται από τη διαίρεση της αξίας των ιδίων κεφαλάιων (μετοχικό και αποθεματικά και συνυπολογισμένων των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου) - που καθορίζουν και το μέγεθος μιας εταιρίας- με τον αριθμό των μετοχών της.

Πολλοί θεωρούν πως μια πολύ χαμηλή εσωτερική αξία μιας μετοχής σε σχέση με την τιμή της στο ταμπλό, δείχνει πως αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για την μετοχή πιέζοντας την τιμή της προς τα πάνω, συνεπώς χαρακτηρίζει μια μετοχή ως «φθηνή» ή υποτιμημένη.

Ωστόσο αυτή η ένδειξη ενέχει σημαντικούς επενδυτικούς κινδύνους καθώς η αγορά μπορεί να ερμηνεύσει μια χαμηλή ένδειξη της εσωτερικής αξίας της μετοχής σε σχέση με την τιμή της, ως αρνητικό σημάδι για την εικόνα της εταιρίας αλλά και για την βιωσιμότητά της- ένα καμπανάκι «κινδύνου» για τους επενδυτές που εμπιστεύτηκαν την συγκεκριμένη εταιρία.

Τα μεγαλύτερα discount

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα ίδια κεφάλαια των εισηγμένων από τα αποτελέσματα του 2006 (ενοποιημένα στοιχεία με τα δικαιώματα μειοψηφίας), και με το χθεσινό κλείσιμο, υπάρχουν στο ταμπλό 74 τίτλοι σε discount. Η υποτίμηση των συγκεκριμένων μετοχών ξεκινάει χαμηλά από το 0,3% και φτάνει μέχρι και το 86,9% (Δείτε όλες τις μετοχές στο σχετικό πίνακα).

Από τις 74 αυτές μετοχές, που αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου των μετοχών της αγοράς, πέντε είναι μετοχές του FTSE-40: o Μαϊλλης με discount 2,8%, η Εurobank Properties με υποτίμηση που φτάνει το 6,3%, η Ελβάλ με 17,3%, η Info-quest με discount στο 27,7% και η Τεχνική Ολυμπιακή με 69,5% .

Ακόμα, 23 μετοχές προέρχονται από τον FTSE-80 , όπως η Ελληνική Υφαντουργία με discount 69.5%, η Καράτζη με 50,7%, η Σέλμαν με 47,2%, η Betanet με 42,2%, η Νεώριον με 34%, η Σάνυο με 33,3%, η Μύλοι Λούλη με 32,9% και η Αθηνά με 27,5.

Η μετοχή που παρουσιάζει την μεγαλύτερη υποτίμηση η FHL Mermeren με 86,9% και ακολουθούν η Βαρβαρέσος με 70,1%,η Τεχνική Ολυμπιακή, η Μαξίμ-Περτσινίδης με 61,3%, και το προνόμιο της Κλωνατέξ με 60,3%. Συνολικά 37 μετοχές ξεπερνούν το 20% σε discount, 28 μετοχές κινούνται μεταξύ του 5% 19,9% κάτω από την εσωτερική τους αξία, ενώ για 9 μετοχές η απόκλιση είναι μικρότερη του 4,9%.

 Κ. Ελευθερίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.