ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημιουργία ρευστότητας και κατοχύρωση κερδών συστήνει η Praxis

13:24 - 22 Οκτ 2007 | Αναλύσεις
Οι παράγοντες που αναμένεται να διαμορφώσουν την τάση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά στο ορατό μέλλον, σύμφωνα με την εβδομαδιαία στρατηγική της Praxis είναι οι ακόλουθοι:

1. Οι μακροοικονομικές εξελίξεις όσον αφορά την πορεία του αμερικάνικού ΑΕΠ, την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, καθώς και του πληθωρισμού. Η διαμόρφωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ (FED) και της Ευρώπης (ΕΚΤ) οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ώστε να ξεπεραστεί η κρίση στην στεγαστική αγορά δανείων χαμηλής φερεγγυότητας.

2. Η πορεία της τιμής του πετρελαίου, καθώς και των βασικών πρώτων υλών.

3. Οι παρουσιάσεις των Επενδυτικών Προγραμμάτων της Τράπεζας Πειραιώς στις 31 Οκτωβρίου 2007 και της ΔΕΗ στις 21 Νοεμβρίου 2007.

4. Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου, οι οποίες αποτελούν παράγοντα διαμόρφωσης της εγχώριας τάσης των οποίων η έναρξη αναμένεται κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές της ΑΧΕ συνεχίζουν να παρακολουθούν το υπόδειγμα απόδοσης εταιρικών κερδών και 10ετων ομολόγων για την ελληνική κεφαλαιαγορά, όπου ο δείκτης βαθμού υπερτίμησης / υποτίμησης, προσεγγίζει την δίκαια αποτιμημένη περιοχή, ενώ ο εκτιμώμενος πολλαπλασιαστής κερδών 2007 (PE 2007 εκτ.), διαμορφώνεται σε 18,9x, 4,4% υψηλότερα από το μέσο ιστορικό P/E της τελευταίας δεκαετίας (18,1x). Από την άλλη πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη του 2008 ο πολλαπλασιαστής κερδών διαμορφώνεται σε 15,4x γεγονός που ενδεχομένως να δικαιολογεί υψηλότερη αποτίμηση για το ΓΔ για το επόμενο έτος, χωρίς να αποκλείεται ότι οι προεξοφλητικοί μηχανισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερη αποτίμηση μέσα στο 2007, σημειώνει η Praxis.

Επιπλέον επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ο δείκτης Κεφαλαιοποίησης του ΧΑ/ ΑΕΠ (αναθεωρημένο από Eurostat) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται σε 85,2%, ενώ η μέση ιστορική τιμή του εν λόγω δείκτη διαμορφώνεται σε 56,4% κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

«Με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία συμπεραίνουμε ότι οι πιθανότητες διόρθωσης από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών παρουσιάζονται αυξημένες, ενώ από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες περαιτέρω ανόδου, την τρέχουσα περίοδο, χαρακτηρίζονται περιορισμένες. Στο πλαίσιο αυτό, σταθμίζοντας με μεγαλύτερο βαθμό τις εκτιμήσεις μας για το 2007, καθώς και τον υψηλό βαθμό συσχέτισης με τις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορών, θεωρούμε ότι η κατοχύρωση κερδών και η δημιουργία ρευστότητας αποτελούν την περισσότερο ενδεδειγμένη στρατηγική κατά την διάρκεια της τρέχουσας περιόδου», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της ΑΧΕ.

Στις κυριότερες επενδυτικές επιλογές τους περιλαμβάνονται οι εταιρίες: Intralot, Σαράντης, Audio Visual, ΕΥΔΑΠ και Πλαστικά Θράκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.