ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mονόδρομος το ράλι στην Ευρώπη - Η νέα ανάλυση της Morgan Stanley

09:28 - 23 Οκτ 2007 | Αναλύσεις
Δεν έχει τελειώσει το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών γράφει σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη να πουλήσουμε μετοχές μέχρις ωσότου η Fed αυξήσει τα επιτόκια. Συγκεκριμένα ο διεθνής οίκος παρουσιάζει μία νέα ανάλυση όπου εξετάζει τις περιόδους πολιτικής χαλάρωσης της Fed, από την πρώτη μείωση μεχρί την πρώτη ακολουθεί αύξηση των επιτοκίων.
Στις 16 περιόδους στο παρελθόν όπου η Fed προχώρησε σε νομισματική χαλάρωση από το 1972, μέχρι την επόμενη αύξηση, τις 15 φορές είδαμε πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων με μεσο όρο συνολικής μείωσης της τάξης των 290 μονάδων βάσης. Μόνο σε μία περίπτωση των Ιούλιο του 1982, υπήρξε μία και μοναδική μείωση (τα επιτόκια μετά αυξήθηκαν τον Οκτώβριο).

Η μέση διάρκεια τη νομισματικής χαλάρωσης ήταν 13 μήνες αν και υπήρχαν περίοδοι όπου κράτησε δύο μήνες (1987) και περίοδοι οπου κράτησε μέχρι και 56 μήνες (1986-1954).

Ο κύκλος

Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι σε περιόδους νομισματικής χαλάρωσης, οι υποβαθμίσεις των αναλυτών για την κερδοφορία των εταιρειών καθώς και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι γεγονός. Κατα την διάρκεια αυτών των περιόδων μείωσης επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές μετοχές βγήκαν κερδισμένες όλες τις φορές ( αποδόσεις της τάξης του 17% σε μεσο όρο ) εκτός από δύο περιπτώσεις ( πριν το κραχ του 1987 και τον Μάρτιο του 1988).

Το συμπέρασμα που προκύπει είναι ότι η ιστορία μας μαθαίνει ότι εάν πιστεύουμε σε μία οικονομική επιβράδυνση στα μέσα του κύκλου, παρά σε ύφεση, όπως πιστεύει η Μοrgan Stanley αυτή τη στιγμή, τότε η μετοχές έχουν πάρα πολύ καλή πορεία μέχρις ωσότου η Fed αλλάξει στάση, και μόνον όταν συμβεί αυτό οι αγορές αρχίζουν να έχουν προβλήματα. Το μόνο διαφορετικό στην τρέχουσα κατάσταση είναι το εάν ο νέος πρόεδρος της Fed αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι γενικότερα αναμένεται και αιφνιδιάσει τις αγορές. Τότε αυτή η αύξηση θα είναι ένα ακόμα πιο σημαντικό σημείο καμπής για τις μετοχές από ότι είναι συνήθως. Ο διεθνής οίκος προβλέπει πάντως δύο ακόμα μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης, μία σε αυτό το τρίμηνο και μία στο επόμενο. Η πρώτη αύξηση αναμένεται το 2009.

Fed

Ετσι, σύμφωνα με την Morgan Stanley, oι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη αύξηση επιτοκίων απο την Fed και να μην βιαστούν να ...κυρήξουν έξοδο από τι αγορές. Ομως όταν επανέλθει η νομισματική σύσφιξη, οι μετοχές αναμένεται να μπουν σε μία φάση στασιμότητας αφού σύμφωνα με την ιστορία, στους 3 μήνες που ακολουθούν την αύξηση επιτοκίων ο δείκτης MSCI Europe παραμένει χωρίς κέρδη ούτε ζημιές.

Μετά, τα πράγματα κάπως βελτιώνονται αφού ιστορικά καταγράφουν κέρδη της τάξης του 3,8% σε μέσο όρο στις 10 από τις 16 περιπτώσεις του παρελθόντος. Ετσι, τα πράγματα για τις αγορές δεν είναι άσχημα αλλά ούτε και καλά...

Οσον αφορά τους κλάδους, κατά την διάρκεια νομισματικής χαλάρωσης οι καλύτεροι κλάδοι είναι κυρίως οι αμυντικοί καθώς και εκείνοι που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα επιτόκια. Οι κυκλικές μετοχές και η τεχνολογία συνήθως έχουν την χειρότερη πορεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.