ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα «σώσουν» τις αγορές, λέει η Citigroup

09:52 - 23 Νοε 2007 | Αναλύσεις
Η νομισματική χαλάρωση θα αποτελέσει το «κλειδί»και τον σωτήρα της οικονομίας και των αγορών το 2008 σύμφωνα με την νέα έκθεση της Citigroup για τις προοπτικές του 2008, η οποία με προτίμηση την περιοχή της Ευρώπης, «βλέπει» τις διεθνείς μετοχές να προσφέρουν αποδόσεις τις τάξης του 10-15% καθώς η ώριμη bull market δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ωστόσο τονίζει ότι όλα ακόμα είναι πολύ εύθραυστα και αβέβαια.

Οι πολύ εύθραυστες προοπτικές των αγορών και η απειλή της χρηματοοικονομικής αστάθειας δείχνουν ότι τα επιτόκια σε ΗΠΑ και ευρωζώνη θα παραμείνουν χαμηλά περισσότερο από ότι σήμερα αναμένουν οι αγορές. Η πιθανότητα για μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων είναι πλέον πολύ υψηλές

Εάν λοιπόν, οι δυνάμεις της οικονομικής ελαστικότητας πάρουν το «πάνω χέρι» κατά την διάρκεια του 2008, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν το ερχόμενο έτος. Προς το παρόν όμως τα κρατικά ομόλογα προσελκύουν τα funds που ψάχνουν ασφαλή καταφύγιο καθώς βλέπουν ότι η κρίση δεν βάζει φρένο.

Οι μετοχές δεν μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από την τρέχουσα πιστωτική καταιγίδα, ωστόσο οι λογικές αποτιμήσεις θα βοηθήσουν στην στήριξη των κυριοτέρων χρηματιστηριακών αγορών.

Εάν η διεθνής ανάπτυξη επιζήσει της χρηματοοικονομική φουρτούνας που πλήττει τις αγορές, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πολλές ευκαιρίες κατά την διάρκεια του 2008 στις τοποθετήσεις αξιών υψηλού ρίσκου όπως οι μετοχές, όμως αυτήν την στιγμή είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς πότε αυτό θα συμβεί.

Όπως τονίζει η Citigroup αυτή είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για να κάνει κανείς οικονομικές προβλέψεις. Η διεθνής οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και μεγάλη αβεβαιότητα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πλέον αγγίξει επίπεδα που στο παρελθόν οδήγησαν σε διεθνή οικονομική ύφεση.

Την ίδια στιγμή όμως η διεθνής οικονομία έχει σημαντικές πηγές στήριξης και αντίστασης όπως οι προοπτικές ισχυρής νομισματικής χαλάρωσης σε χώρες-κλειδιά.

Επίσης, σημαντική στήριξη στην οικονομία παρέχουν οι αναδυόμενες αγορές, καθώς τα πολλά έτη βελτιωμένης μακροοικονομικής πορείας έχουν μειώσει την ευαισθησία τους απέναντι στα εξωτερικά χρηματοοικονομικά σοκ και συνεχίζουν, όπως και θα συνεχίσουν, να γεύονται ισχυρή οικονομική άνθηση.

Το βασικό σενάριο της Citigroup είναι ότι η σημερινή νευρικότητα των αγορών δεν αναμένεται να πνίξει την διεθνή οικονομία.

Κρίσιμο σημείο σε αυτό το σενάριο είναι η πρόβλεψη του ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν την νομισματική τους πολιτική τους ερχόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των περαιτέρω 100 μονάδων βάσης όσων αφορά τα αμερικάνικα επιτόκια.

Έτσι, εάν και εφόσον συμβεί αυτό, η διεθνής ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί όμως σε μέτριους ρυθμούς. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα καθώς πολλά από τα προβλήματα όπως οι απογοητευτικοί ισολογισμοί των τραπεζών, παραμένουν άλυτα κι έτσι τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί με σιγουριά ακόμη.

Όσον αφορά την αμερικάνικη οικονομία, η Fed αναμένεται να φέρει πίσω την χαμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών μειώνοντας κι άλλο τα επιτόκια, όμως η αγορά κατοικίας και η σημερινή κρίση θα τεστάρουν την ικανότητα ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οι προβλέψεις της Citigroup θέλουν την ανάπτυξη του αμερικάνικου ΑΕΠ να τοποθετείται στο 2,3% το 2008, στο 2,9% το 2009 και στο 2,7% το 2010.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, το 2008 αναμένεται να «δει» μία μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης η οποία θα κυμανθεί στο 1,9%, όμως το 2009 να βρεθεί στο 2,2% και το 2010 στο 2%. Στήριξη στην ανάπτυξη της ευρωζώνης θα αποτελέσει η εξαγωγική άνθηση από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, όλα δείχνουν ότι η άνοδος της τιμής του στα υπερβολικά υψηλά σημερινά επίπεδα έχει να κάνει με τις διακοπές στο μέτωπο της προσφοράς. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές αναταραχές στην Μέση Ανατολή και η πιθανότητα σημαντικών διακοπών στην προσφορά του μαύρου χρυσού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην έκρηξη της τιμής του. Εάν αυτό συνεχισθεί και δούμε μάι σημαντική διακοπή της προσφοράς, τότε θα δούμε το πετρέλαιο να εκτινάσσεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Tέλος και όσον αφορά τις μετοχές, η bull market που ξεκίνησε το 2003 έχει πλέον ωριμάσει για τα καλά αλλά δεν εχει τελειώσει όπως τονίζει η Citigroup. Η επιβράδυνση τη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.