ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιβράδυνση κερδοφορίας αλλά ράλι των μετοχών μέχρι το τέλος του έτους βλέπει η Lehman Brothers

15:03 - 26 Νοε 2007 | Αναλύσεις
Σταδιακή μετάβαση του momentum κερδοφορίας από τα θετικά στα αρνητικά «βλέπει» η Lehman Brothers στην σημερινή έκθεση ευρωπαϊκής στρατηγικής, παράλληλα όμως προβλέπει και ράλι των μετοχών μέχρι το τέλος του έτους.

Η Lehman τονίζει ότι είναι πλέον αναπόφευκτο να μην ενισχυθούν σημαντικά οι ανησυχείς της αγοράς για την συνολική εικόνα των κερδών των εισηγμένων τόσο για το 2007 όσο και για το 2008. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο διεθνής οίκος, το τρίτο τρίμηνο αποτελεί μία σημαντική αλλαγή της εικόνας του τρέχοντος κύκλου της εταιρικής κερδοφορίας. Μετά από τεσσεράμισι χρόνια διψήφιας ανάπτυξης των κερδών και μετά από τέσσερα χρόνια σχεδόν αδιάκοπων αναβαθμίσεων από τους αναλυτές, η ανάπτυξη της κερδοφορίας και του EBITDA των ευρωπαϊκών εισηγμένων είναι αρνητική ( για πρώτη φορά μετά το 2002 ), κρίνοντας από το 60% της αγοράς το οποίο έχει ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Αυτό αποτελεί σημείο σταθμό και μία σημαντική ένδειξη ότι μπαίνουμε πλέον σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον σε ότι αφορά την οικονομική πορεία των εταιρειών, σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει σε όλα αυτά τα χρόνια που έχει διαρκέσει η τρέχουσα bull market.

Οι αναλυτές πλέον προβλέπουν την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή των εισηγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών το 2008 να επιβραδύνεται σημαντικά και να αγγίζει το 8%.

Πάντως, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι μια πτώση της τάξης του 10% στα κέρδη ανά μετοχή του 2008 έχει ήδη αποτιμηθεί από την αγορά. Επιπλέον, οι πωλήσεις μετοχών από τους ιδιώτες επενδυτές φαίνεται πως ήδη έχουν κορυφωθεί, ακριβώς όπως είχε συμβεί και κοντά στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς τον περασμένο Αύγουστο, ενώ οι ανακοινώσεις επαναγορών μετοχών από τις εισηγμένες διεθνώς, έχουν αρχίσει να ανεβάζουν και πάλι ρυθμούς.

Ετσι, η Lehman Brothers υπογραμμίζει ότι η αγορά θα ανακάμψει σύντομα από την τρέχουσα φάση ύφεσης στην οποία είχε μπει, παρά τα πρόσφατα νέα από το μέτωπο της κερδοφορίας τα οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και τα οποία θα πρέπει ωστόσο να συνηθίσουμε από εδώ και πέρα, σημειώνοντας πως από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πραγματοποιήσουν δυναμική άνοδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.