ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

StatBank: Το «top list» της ελληνικής βιομηχανίας

10:05 - 29 Νοε 2007 | Αναλύσεις
Σε μια περίοδο που οι παραγωγικές επιδόσεις της εγχώριας βιομηχανίας δοκιμάζονται σοβαρά από το διεθνή ανταγωνισμό - ιδιαίτερα των χωρών χαμηλού κόστους - κάποιες ελληνικές βιομηχανίες βρίσκουν το μονοπάτι βελτίωσης των μεγεθών τους και της χρηματο-οικονομικής τους διάρθρωσης. Πρόκειται για παραγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες κατορθώνουν να αυξάνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα (πωλήσεις, κερδοφορία) ενώ ταυτόχρονα να διατηρούν μια εξαιρετική σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια.

Οι περισσότερες από αυτές είναι επιχειρήσεις με έντονη εξωστρέφεια και μεγάλες επιδόσεις στον εξαγωγικό τομέα. Πρόκειται δηλαδή για εταιρίες που έχουν κατακτήσει συγκεκριμένες θέσεις στο διεθνή επιχειρηματικό στίβο, υψώνοντας την ελληνική σημαία σε πολλές ξένες αγορές και κάνοντας τα ελληνικά προϊόντα να είναι προτιμητέα από τους εκπροσώπους των διεθνών δικτύων διανομής.

Ποιες, όμως, είναι οι επιχειρήσεις αυτές; Με ποια κριτήρια επελέγησαν για να κατακτήσουν μια θέση στον πίνακα με τον τίτλο «Τα διαμάντια της ελληνικής βιομηχανίας»;

Ας επιχειρήσουμε, όμως, να «φωτογραφήσουμε» ορισμένες από τις μονάδες που διακρίθηκαν με τις επιδόσεις της στον επιχειρηματικό στίβο.

* Η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι αυτή του τομέα επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών διακριτή είναι η παρουσία του ομίλου εταιριών Βιοχάλκο. Κι αυτό διότι στις πρώτες θέσεις του τελικού καταλόγου των «διαμαντιών» ευρίσκονται οι εταιρίες του ομίλου: Χαλκόρ, Ελβάλ, Σωληνουργεία Κορίνθου και Sovel (θυγατρικές της Σιδενόρ) και Ελληνικά Καλώδια. Κορυφαία επιχείρηση του ομίλου της Βιοχάλκο αλλά και των «διαμαντιών» η Χαλκόρ που αύξησε τις πωλήσεις της κατά 85% για να φτάσει τα 730 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη της κατά 40,8% για να υπερβεί τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Στη δεύτερη θέση η Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου (Ελβάλ) που είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 115%

Σταθερά ανοδική εμφανίζεται η πορεία της Αλουμύλ Μυλωνάς η οποία για μια ακόμη χρονιά εμφάνισε βελτίωση πωλήσεων και κερδών.Είναι ενδιαφέρον ότι ο όμιλος της Αλουμύλ βραβεύτηκε για όγδοη φορά από τον φορέα Europes 500 για τη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη. Στο χρονικό διάστημα 2003-2006, η Αλουμύλ παρουσίασε αύξηση κατά 63% στις θέσεις εργασίας, δημιουργώντας 846 νέες θέσεις εργασίας από το 2003 και αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 184 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 80%.

Πάντως στον κλάδο των μεταλλικών προϊόντων εξέχουσα θέση κατέχουν οι εταιρίες επεξεργασίας αλουμινίου, αρκετές από τις οποίες κατέκτησαν μια θέση στα «διαμάντια». Μεταξύ αυτών και οι: Εxalco, Europa, Profilco, Αλουκόμ και Aluminco.

* Η αμέσως πιο πολυπληθής κατηγορία στον κατάλογο των «διαμαντιών» είναι αυτή των ειδών διατροφής. Γαλλακτοβιομηχανίες, ιχθυοκαλλιεργητικές και ελαιουργικές επιχειρήσεις κυριαρχούν στο συγκεκριμένο δείγμα. Μεταξύ αυτών είναι η Vivartia η οποία επιβεβαίωσε όχι απλώς τη πρωτιά της αλλά και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξής της. Πρόκειται για έναν κολοσσό με τζίρο 466 εκατομμύρια ευρώ και μεικτά κέρδη σχεδόν 177 εκατ. ευρώ, που συνεχίζει να επεκτείνεται κατορθώνοντας να εμφανίζει μείωση της δανειακής του επιβάρυνσης και αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων του.

Υψηλούς ρυθμούς αύξησηςεμφανίζει η Μύλοι Σόγιας ΑΕ ο τζίρος της οποίας προσέγγισε τα 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αύξηση της κερδοφορίας της ακολούθησε έναν ρυθμότης τάξεως του 25%. Μεγάλους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας ακολούθησαν και η Κραφτ Φουντς (27,6%) και η Μινέρβα Ελαιουργική (57%). Ειδικά η Κραφτ Φούντς εργάστηκε με ένα από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους αφού αυτό ήταν 17%.

Στο χώρο της εκτροφής και επεξεργασίας ψαριών διακρίθηκαν οι εταιρίες Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι, Δίας και Γαλαξίδι. Αντιστοίχως μεταξύ των άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι και οι Κρι-κρί, Νεογάλ και Δωδώνη Παγωτά.

* Ο τομέας των εταιριών παραγωγής μη μεταλλικών προϊόντων είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κυρίαρχη θέση στον κατάλογο των «διαμαντιών» της ελληνικής βιομηχανίας. Τσιμεντοβιομηχανίες, εταιρίας εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρων, κεραμοποιίες και εταιρίας παραγωγής γυψοσανίδων είναι ορισμένες από τις εταιρίες-«διαμάντια».

Στον κλάδο κυρίαρχη είναι η παρουσία της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν η οποία δεν είναι απλώς η πλέον κερδοφόρος εταιρία του κλάδου αλλά και η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εμφανίζει μία από τις πλέον σημαντικές αποδόσεις ανά μετοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.