ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ING: Παρά τις αναταράξεις, δύο στις τρεις οι πιθανότητες για ανοδικές μετοχικές αγορές μέσα στο 2008

14:34 - 29 Νοε 2007 | Αναλύσεις
Παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στις χρηματαγορές, η ING Investment Management, ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου της ING, αναμένει μία θετική επενδυτική χρονιά για το 2008. Οι πιθανότητες για ανοδικές μετοχικές αγορές κυμαίνονται στο 65% με βάση τις εκτιμήσεις μας. Τα δεδομένα είναι ευνοϊκά ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες αγορές και για την Ιαπωνία. Αναφορικά με τις αγορές επιτοκίων, η ING Investment Management σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα σοβαρό δίλημμα μέσα στο 2008: να επιλέξουν μεταξύ μίας πολιτικής που θα υποβοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη και μίας πολιτικής που θα δώσει έμφαση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, λάθη στην πολιτική από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανά. Ανασκόπηση 2007.

Συνολικά το έτος 2007 (μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου) είχε ισχυρές διακυμάνσεις, όσον αφορά τις μετοχές. Οι βασικότεροι παράγοντες που επηρέασαν την αγορά ήταν η τιμή του πετρελαίου, η ενδυνάμωση του Ευρώ, οι πληθωριστικές τάσεις και η φθίνουσα πορεία των κερδών στον επιχειρηματικό τομέα. Βεβαίως, κύριο ρόλο διαδραμάτισε η κρίση στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ και το συνεπακόλουθο ενδεχόμενο να περιέλθει η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση. Ωστόσο, οι υγιής ισολογισμοί των εταιριών και οι λογικές αποτιμήσεις των μετοχών εξισορρόπησαν κάπως την κατάσταση.

Πρόβλεψη για το 2008

Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε μία κρίσιμη καμπή, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές αβεβαιότητες. Η ING Investment Management αναμένει συνέχεια, αλλά ‘ε ασθενέστερους ρυθμούς, στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Οι κεντρικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα σοβαρό δίλημμα: να επιλέξουν μεταξύ μίας πολιτικής που θα υποβοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη και μίας πολιτικής που θα δώσει έμφαση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Συνεπώς, λάθη στην πολιτική από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών είναι ένα ενδεχόμενο. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί περί του 2% το 2008. Αναμένουμε μία ήπια επιβράδυνση στην Ασία, αλλά η πορεία της οικονομίας της θα παραμείνει θετική και στιβαρή. Γενικά, φαίνεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης και της Ασίας αποδεσμεύεται σταδιακά από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και ότι η βαθμιαία αποκατάσταση των οικονομικών ανισορροπιών, θα συνεχιστεί.

Τα εταιρικά περιθώρια κέρδους αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι τώρα, αλλά το κόστος εργασίας ενισχύεται κυρίως λόγω της φθίνουσας οριακής αύξησης της παραγωγικότητας. Εάν η οικονομία των ΗΠΑ υποστεί μία ήπια επιβράδυνση, η τάση των κερδών μέσα στο 2008 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση οριακά θετική, δηλαδή γύρω στο 5%. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν σημαντικά μόνο εάν η σχέση τιμή / κέρδη βελτιωθεί, κάτι το οποίο με βάση τις εκτιμήσεις μας, δεν το θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί κατά τον επόμενο χρόνο. Στην πραγματικότητα, οι ανησυχίες για σημαντική υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, για περιορισμό των περιθωρίων κέρδους και για ενίσχυσης του πληθωρισμού, θα επανέρχονται τακτικά στο προσκήνιο. Ακόμα και έτσι όμως, οι μετοχές θα παραμείνουν ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα, χωρίς αυτό να οφείλεται στα αναμενόμενα χαμηλότερα επίπεδα των επιτοκίων. Συμπερασματικά, η ING Investment Management πιστεύει ότι υπάρχει μία πιθανότητα της τάξεως του 65% για ανοδικές μετοχικές αγορές μέσα στο 2008. Οι αναδυόμενες αγορές και η Ιαπωνία, ενδέχεται να παρουσιάσουν τις πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.