ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Morgan Stanley «βλέπει» αρκούδες το 2008

12:57 - 04 Δεκ 2007 | Αναλύσεις
Επικράτηση καθεστώτος... αρκούδων μας περιμένει το 2008 για τις αγορές σύμφωνα με τον γκουρού της Morgan Stanley, κ. Teun Draaisma, ο οποίος «βλέπει» ότι το νέο έτος θα σημαδευτεί από τα χαρακτηριστικά μιας bear market. Αυτά είναι τα εξής: 1) Υπομονή αντί για ελπίδα και διατήρηση κεφαλαίων αντί για κυνήγι ευκαιριών. Η αγορά θα έχει πολύ λιγότερες προσδοκίες και ελπίδες και θα προτιμά αποδείξεις προτού πιστέψει το οτιδήποτε.

2) Θα ζήσουμε πολλά bear market rallies. Αυτά θα οδηγηθούν από τα μηνύματα για αποφασιστικές κινήσεις από πλευράς των αρχών όπως οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις.

3) Long θέσεις στις αμυντικές μετοχές. Οι μετοχές με τα «σωστά» χαρακτηριστικά θα έχουν καλή πορεία και μπορεί να γίνουν πιο ακριβές

4) Αποφυγή των κυκλικών μετοχών και των εταιρειών με μεγάλη μόχλευση. Οι μετοχές με τα «λάθος» χαρακτηριστικά μπορεί να φανούν φθηνές αλλά θα αποδειχθούν «παγίδες αξίας»

Έτσι η προτεινόμενη στρατηγική για την bear market του 2008 που μας περιμένει είναι

1.Προτιμήστε μετρητά αντί για μετοχές
2.Long θέση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τις μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς και υψηλή, ελεύθερη ταμειακή ρευστότητα
3. Long θέση στις αμυντικές μετοχές, αποφυγή των κυκλικών μετοχών. Στροφή σε κλάδους όπως φάρμακα, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνίες καθώς και σε εταιρείες οι οποίες «οικογενειοκρατούνται»
4. Long θέση στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον κλάδο του πετρελαίου και όχι τις καθαρά πετρελαϊκές μετοχές
5. 10 μετοχές για να σας συντροφεύουν : Roche, Sanofi, EDF, RWE, France Telecom, Acergy, H&M, carrefour, BAT, EADS

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι δε δηλώνει κάθετα bearish για τους βασικούς δείκτες καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι υπερβολικές. Ο στόχος για τον δείκτη MSCI Europe είναι οι 1500 μονάδες, δηλαδή πτώση της τάξης του 3%. Σε περίπτωση που επικρατήσει ένα αισιόδοξο σενάριο, τότε οι αγορές θα κινηθούν κατά 28% υψηλότερα. Αυτό θα το ζήσουμε εάν δούμε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, ένεση ρευστότητας στον χρηματοικονομικό κλάδο και decoupling των αναδυόμενων αγορών. H πιθανότητα για αυτό το σενάριο τοποθετείται στο 20%.

Σε περίπτωση που επικρατήσει το Bear case senario, πιθανότητα 35%, τότε οι απώλειες στις αγορές μπορεί να αγγίξουν το 20% και αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία πέσει σε ύφεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.