ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Π&Κ: Οι αποτιμήσεις είναι λογικές, αλλά όχι ελκυστικές

20:41 - 05 Ιουν 2008 | Αναλύσεις
Κατά την υπό εξέταση περίοδο (Απρίλιος -Μάιος ’08) ο Γενικός ∆είκτης (Γ.∆. ή .ATG) ση΅είωσε ΅ικρή αύξηση (κατά 2%) έναντι της περιόδου ∆εκ. ΄07 -Μάρτιος ΄08, όπου ΅ειώθηκε ση΅αντικά (κατά 21%). Τα "ανθεκτικά" αποτελέσ΅ατα του τραπεζικού κλάδου, τα κέρδη από χρη΅ατοοικονο΅ικές πράξεις των εταιριών διύλισης και τα δυνατά αποτελέσ΅ατα του ΟΠΑΠ αντιστάθ΅ισαν τη συνεχιζό΅ενη διεθνή ανησυχία για τα ΅ακροοικονο΅ικά ΅εγέθη, τις αρνητικές εκπλήξεις κερδοφορίας, τη ΅είωση των πωλήσεων και τη συρρίκνωση των περιθωρίων για τις εταιρίες του βιο΅ηχανικού κλάδου και, τέλος, την πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι αναθεωρήσεις των εκτι΅ήσεων για τις ελληνικές εταιρίες ήταν υψηλότερες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών που ήταν ΅ειω΅ένες κατά 5,1ποσοστιαίες ΅ονάδες. Μειώσα΅ε την εκτί΅ησή ΅ας για την αύξηση των κερδών ανά ΅ετοχή (EPS) το ’08 κατά 8,4 ποσοστιαίες ΅ονάδες και ανέρχεται σε 10,4%. Προβήκα΅ε σε αναθεώρηση των εκτι΅ήσεών ΅ας κυρίως για εταιρίες του βιο΅ηχανικού και τραπεζικού κλάδων.

Η Ελλάδα παρουσιάζει ακό΅η υψηλότερη αύξηση των κερδών σε σχέση ΅ε την Ευρώπη (10,4% έναντι 2,3%), δικαιολογώντας υψηλότερες αποτι΅ήσεις. Οι εταιρίες που παρακολουθού΅ε διαπραγ΅ατεύονται ΅ε 12,4x (φορές) τα εκτι΅ώ΅ενα κέρδη του ’08 σε σχέση ΅ε τις 11,7x των κερδών (του ’08) των Ευρωπαϊκών εταιριών, υποδηλώνοντας διεύρυνση του πολλαπλασιαστή έναντι του προηγού΅ενου (11,5x).

Η προοπτική των ελληνικών ΅ετοχών παρα΅ένει ΅ερικώς συγκεχυ΅ένη:

- Η έκθεση της Ελλάδας στην περιοχή είναι ση΅αντική και η πολιτική αβεβαιότητα, τελευταία, έχει αυξηθεί (σχη΅ατισ΅ός κυβέρνησης στη Σερβία, το ‘κλείσι΅ο’ της υπόθεσης εναντίον του AKP στην Τουρκία, επικεί΅ενες εκλογές στη Ρου΅ανία),

- Οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να ωθήσουν τα επιτόκια ΅ακροπρόθεσ΅ου δανεισ΅ού σε υψηλότερα επίπεδα,

- Τα περιθώρια των εταιριών του βιο΅ηχανικού κλάδου και των εταιριών διϋλισης ενδέχεται να είναι ευ΅ετάβλητα,

- Η αύξηση της κερδοφορίας προσέγγισε ΅ονοψήφια επίπεδα και

- Οι αρνητικές εκπλήξεις υπερίσχυσαν των θετικών για τρίτο συνεχό΅ενο τρί΅ηνο.

Από την άλλη πλευρά η οικονο΅ική ανάπτυξη στην Ελλάδα και στις κυριότερες περιφερειακές αγορές παρα΅ένει ισχυρή και ‘ανθεκτική’. Οι προσπάθειες για αναδιοργάνωση και ιδιωτικοποίηση συνεχίζονται παρά το δυσχερές περιβάλλον.

Οι αποτι΅ήσεις είναι λογικές αλλά όχι ιδιαίτερα ελκυστικές δεδο΅ένων των κινδύνων που ενέχει το περιβάλλον δραστηριοποίησης. Για αυτό το λόγο  επαναλα΅βάνου΅ε τη στρατηγική επιλογής ΅ετοχών που ξεκινήσα΅ε το ∆εκέ΅βριο του 2007. Πιστεύου΅ε ακό΅η σε ΅ετοχές του κλάδου τυχερών παιχνιδιών, εταιριών κοινής ωφέλειας, καταναλωτικών αγαθών, συγκεκρι΅ένων κατασκευαστικών εταιριών και εταιριών σε φάση αναδιάρθρωσης/ιδιωτικοποίησης, όπως ΟΛΠ και ΕΥΑΘ.

Εταιρική δραστηριότητα

Οι αρνητικές εκπλήξεις ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις θετικές. Ο απόλυτος αριθ΅ός των αρνητικών ΅ειώθηκε ελαφρώς σε σχέση ΅ε το προηγού΅ενο τρί΅ηνο ενώ αυτός των θετικών παρέ΅εινε α΅ετάβλητος. Όπως και κατά το προηγού΅ενο τρί΅ηνο, οι αρνητικές εκπλήξεις προέρχονται τόσο από τα αποτελέσ΅ατα των εταιριών ΅εγάλης

κεφαλαιοποίησης όσο και από αυτά των εταιριών ΅ικρής και ΅εσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα καθαρά κέρδη των εταιριών που παρακολουθού΅ε ση΅είωσαν πτώση της τάξης του 5% και ήταν 8% χα΅ηλότερα αυτών που ανα΅ένα΅ε.

Εκπλαγήκα΅ε θετικά από τα αποτελέσ΅ατα των Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Ελληνική Τεχνοδο΅ική, ΕΥΑΘ και ΟΠΑΠ. Τα χειρότερα από τα ανα΅ενό΅ενα σύνολα αποτελεσ΅άτων και συνοδευτικών στοιχείων προήλθαν από τις Αγροτική Τράπεζα, Ε΅πορική Τράπεζα, Ταχυδρο΅ικό Τα΅ιευτήριο, ΟΤΕ, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελβάλ, Χαλκόρ, Βιοχάλκο, ∆ΕΗ, Ρόκα, Attica Συ΅΅ετοχών, ΟΛΠ, Blue Star Ferries και Τηλέτυπο.

Η λίστα ΅ε τις κύριες επιλογές ΅ας περιλα΅βάνει τις Motor Oil, Μέτκα, Ελληνική Τεχνοδο΅ική, Φουρλή και Jumbo, ύστερα από τη διαγραφή από αυτήν των EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, S&B Βιο΅ηχανικά Ορυκτά και ΟΠΑΠ και την προσθήκη της Ελληνική Τεχνοδο΅ική.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τρι΅ήνου υποβαθ΅ίσα΅ε τις ΅ετοχές των Σιδενόρ σε Ίση Απόδοση και Ε΅πορική Τράπεζα και Σωληνουργεία Κορίνθου σε Υποαπόδοση. Επίσης, ξεκινήσα΅ε κάλυψη για την Ελληνική Τεχνοδο΅ική ΅ε σύσταση Υπεραπόδοσης.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαϊου ’08 οι καθαρές εκροές στα ΅ετοχικά α΅οιβαία κεφάλαια εσωτερικού ανήλθαν στα 255εκ. ευρώ. Κατά το 2007 οι συνολικές καθαρές εκροές ανήλθαν στα 1.486εκ. ευρώ, έναντι 914εκ. ευρώ το 2006 και 532εκ. ευρώ το 2005. Σύ΅φωνα ΅ε στοιχεία του Χρη΅ατιστηρίου Αθηνών, οι ξένοι θεσ΅ικοί ΅είωσαν τη θέση τους στην εγχώρια αγορά κατά 1,3 ποσοστιαίες ΅ονάδε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.