ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι μέλλει γενέσθαι με τα hedge funds

10:01 - 20 Οκτ 2008 | Αναλύσεις
Η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση θα οδηγήσει σε μία μικρότερη, πιο συγκεντρωμένη βιομηχανία hedge funds, με λιγότερους αλλά πολύ δυνατότερους παίκτες και με μεγαλύτερη επικέντρωση σε ουδέτερες προς την αγορά επενδυτικές στρατηγικές. Ετσι, το σημερινό περιβάλλον χρηματιστηριακής και οικονομικής εξαθλίωσης θα κάνει τα hedge funds που θα επιζήσουν, πιο ισχυρά και όχι πιο αδύναμα, μακροπρόθεσμα.

Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, το 2009 θα είναι μία απόλυτα εκπληκτική χρονιά για τα hedge funds. H βιομηχανία των επιθετικών κεφαλαίων θα βγει από την τρέχουσα κρίση μικρότερη μεν αλλά ενώ αρκετά funds θα βάλουν λουκέτο, αυτά που θα επιζήσουν θα γευθούν και πάλι γενναιότατα κέρδη καθώς οι αξίες θα ανακάμψουν σημαντικά στις αγορές.

Οι επιζήσαντες θα βρεθούν με πολλές πλουσιοπάροχες επιλογές επενδύσεων σε έναν κόσμο όπου οι αξίες είναι εξαιρετικά φθηνές πλέον και οι «αντίπαλοι» τους όπως οι τράπεζες, θα λαμβάνουν λιγότερο ρίσκο από εδώ και πέρα. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα οι επενδυτικές ευκαιρίες για τα hedge funds θα είναι εξαιρετικές.

Πάντως η βιομηχανία των 2,6 τρις δολαρίων, προτού δει το φως θα δει σίγουρα το σκοτάδι. Μετά από μία ήδη άσχημη πορεία το 2008, ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ακόμη πιο καταστροφικός για τα επιθετικά αυτά κεφάλαια. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο Σεπτέμβριος του 2008 θα είναι ένας από τους μήνες που θα χαραχτούν για παντα στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών. Ο δείκτης HFRI της Hedge Fund Research, μειώθηκε κατά 4,7% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας την δεύτερη απόδοση στης ιστορία του μετά την πτώση ύψους 8,7% τον Αύγουστο του 1998, φέρνοντας τις απώλειες του έτου στο 9,41%.

Το 1998 όλοι έλεγαν πως τα hedge funds πέθαναν μετά την κατάρρευση του Long Τerm Capital Μanagement. Σήμερα η κρίση είναι πολύ χειρότερη. Θα σημειωθούν τεράστιες εκροές και πολλές ενοποιήσεις και επιπλέπν θα μειωθούν σημαντικά οι προμήθειες στην βιομηχανία.

Ομως, αυτή η βιομηχανία είναι πάντα γρήγορη στο να επανακάπτει και θα είναι η ικανότητα των hedge funds που θα «πετύχουν» να χάσουν λιγότερα χρήματα από όλους τους άλλους που θα τα σώσει, αν και ειρωνικό, όμως αυτό θα κάνει την διαφορά στην σημερινή κατάσταση που ζούμε.

Η έλλειψη εναλλακτικών μορφών επενδύσεων, ίσως και να αποτελεί μία ελπίδα για την μελλοντική πορεία της βιομηχανίας των επιθετικών αυτών κεφαλαίων. Tα assets που δεν ενέχουν κανένα ρίσκο (risk free) ποτέ πριν στην ιστορία δεν ήταν τόσο ακριβά και άλλες επενδυτικές στρατηγικές όπως οι long θέσεις σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητη περιουσία, δεν έχουν σημειώσει καλύτερη πορεία (και πολλές από αυτές έχουν σημειώσει χειρότερη πορεία μάλιστα) από τα hedge funds, όπως τονίζει η Citigroup σε νέα έκθεση της με τίτλο «Hedge Funds - Industry is down but not out».

Ετσι, υπάρχουν πλέον πάρα πολλοί που πιστεύουν πως το 2009 θα είναι ανάλογο των αποδόσεων της τάξης του 24% που σημείωσε ο δείκτης Credit Suisse/ Tremont το 1999 μετά την βουτιά του 1998. Οπως τονίζει και ο διευθυντής της Dexion Capital, κ. Robin Bowie, οι ευκαιρίες σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα, και οι hedge fund managers έχουν την ευκαιρία της ζωής τους στα χέρια τους. Να δούμε λοιπόν, οι «κακοί» και οι «συνήθεις ύποπτοι» της κατάρρευσης των αγορών κατά καιρούς, και οι οποίοι σήμερα έχουν γίνει και αυτοί «θύματα», θα βγουν ήρωες από την κρίση;

K. Eλευθερίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.