ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kρατικά ομόλογα - Οι νικητές τις κρίσης

10:03 - 22 Οκτ 2008 | Αναλύσεις
Είναι γνωστό πως τα κρατικά ομόλογα εκτινάσσονται όταν η οικονομία και ο πληθωρισμός επιβραδύνονται, και σε ένα περιβάλλον όπου οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίων είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν, οι μεγάλες θέσεις στα διεθνή government bonds θα αποδειχθούν ίσως η πιο σοφή επενδυτική στρατηγική.

Σύμφωνα με την Standard Life, ενώ οι αγορές πραγματοποιούν άλματα και βουτιές από την μία μέρα στην άλλη και ενώ η μεταβλητότητα, ο φόβος και η αβεβαιότητα βρίσκονται στο ζενίθ, η αξία που κρύβεται σήμερα στα κρατικά ομόλογα είναι τεράστια, παρόλο που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιήσει ράλι. Οι προοπτικές τόσο της οικονομίας όσο και του πληθωρισμού, κάνουν τα ομόλογα να συνεχίσουν για αρκετό διάστημα να αποτελούν μία σίγουρη επένδυση.

Οπως τονίζει ο διεθνής οίκος, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων να ξεπερνούν κατά 100 μονάδες βάσης τις αποδόσεις του βασικού κρατικού ομολόγου της ευρωζώνης ( bund ) – σημειωτέων είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που τα spreads μεταξύ δύο ομολόγων της ευρωζώνης αγγίζουν τριψήφιο νούμερο – είναι απλά θέμα χρόνου πριν η αγορά κρατικών ομολόγων γίνει εξαιρετικά ελκυστική για μία ακόμη φορά.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής της Standard Life κ. Αndrew Milligan, με τα spreads να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ από την ημερομηνία γέννησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ίσως και να είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε να αγοράζουμε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Βραζιλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας της Ιαπωνίας, του Μεξικό, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ, αναμένεται να πραγματοποιήσουν ισχυρό ράλι καθώς, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, όλα είναι έτοιμα για ισχυρά κέρδη στην αγορά. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει για ένα μεγάλο μέρος του 2009 σε δύσκολο έδαφος, οπότε η στροφή προς την ασφάλεια θα συνεχίσει να κυριαρχεί στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Οπως έδειξε η δημοσκόπηση, τα κρατικά ομόλογα σε Ασία, Δυτική Ευρώπη, Βόρεια και Λατινική Αμερική, αναμένεται να εκτιναχθούν στους επόμενους έξι μήνες και ο κύριος λόγος είναι η σημαντική επιβράδυνση – αν όχι ύφεση - που προκαλεί η διεθνής πιστωτική κρίση στην παγκόσμια οικονομία.

Η Standard Life τονίζει πως την στιγμή που οι κυβερνήσεις αρχίζουν να προχωρούν έντονα στην έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, οι επενδυτές θα μπορέσουν να εντοπίσουν πολλές ευκαιρίες στην αγορά ομολόγων η οποία κρύβει σήμερα εξαιρετικά ελκυστικές ευκαιρίες. Και η ανατίμηση του αμερικάνικου δολαρίου αναμένεται να ενθαρρύνει τους διεθνείς επενδυτές να αγοράσουν αμερικάνικα assets και ιδιαίτερα αμερικάνικα κρατικά ομόλογα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.