ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυσαρέσκεια στις τράπεζες από τις αλλαγές στο σ/ν της Λούκα Κατσέλη – Νέες απειλές για πάγωμα δανείων

09:25 - 14 Ιαν 2010 | Απόψεις
Δυσαρέσκεια στις τράπεζες από τις αλλαγές στο σ/ν της Λούκα Κατσέλη – Νέες απειλές για πάγωμα δανείων
Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη και πάλι, παρά τις αλλαγές του υπουργείου Οικονομίας στο σ/ν για την ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό, διότι θεωρούν ότι οι βελτιώσεις είναι οριακές και δεν ελήφθη υπ’ όψιν ούτε η γνωμοδότηση της ΕΚΤ, ούτε της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Όπως τονίζεται, παραμένει η υπαγωγή σε ρύθμιση και των ενήμερων δανείων, κάτι που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά, αφού παραμένει η δυνατότητα διαγραφής στην 3ετία αν εξοφληθεί μόνο το 10% (οι τράπεζες ήθελαν περισσότερο ή ότι όριζε το Δικαστήριο). Οι τραπεζίτες σε ιδιωτικές συζητήσεις τους θεωρούν αναπόφευκτο το να κλείσουν οι στρόφιγγες τον τραπεζών στη χορήγηση δανείων και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη για την οικονομία, συγκυρία.

Χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομίας έδωσε διευκρινήσεις. Το υπουργείο επισήμανε ότι με τις βελτιώσεις που έγιναν, γίνεται ρύθμιση της συνολικής οφειλής (ληξιπρόθεσμης κι ενήμερης) χωρίς περιορισμό για το σύνολο των τραπεζών, με αυξημένο όριο και μάλιστα όχι ανά τράπεζα αλλά ανά σύμβαση. Ειδικότερα:

- Η νέα διατύπωση έχει αυξημένα όρια έναντι της παλαιάς τα οποία είναι σε συμφωνία με την από 21-12-09 επιστολή της Ένωση Ελληνικών τραπεζών

- Η νέα διατύπωση έχει όριο ανά σύμβαση αντί ανά τράπεζα. Μία ΜΜΕ επιχείρηση μπορεί να έχει περισσότερες από μια συμβάσεις σε μια τράπεζα, οπότε μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο τώρα, συγκριτικά με την παλιότερη διατύπωση, αλλά και οι Τράπεζες ωφελούνται διότι περιορίζεται το λειτουργικό και διαδικαστικό κόστος που θα είχαν, αν έπρεπε να τροποποιήσουν σε μία επιχείρηση πολλές συμβάσεις για να επιτευχθεί συγκεκριμένο ύψος ποσού ανά τράπεζα.

- Το ύψος ανά δανειακή σύμβαση που ορίζεται με τη νέα διατύπωση, είναι στα πλαίσια που συνήθως έχουν οι ΜΜΕ.

- Δεν υπάρχει πλέον περιοριστικό όριο για το σύνολο του πιστωτικού συστήματος. Έτσι, μια ΜΜΕ μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο τώρα, από όσο με την παλιότερη διατύπωση, αλλά και οι τράπεζες ωφελούνται διότι περιορίζεται το λειτουργικό και διαδικαστικό κόστος που θα είχαν.

Στο πεδίο εφαρμογής του Νόμου για τις ενήμερες οφειλές:

- Δεν εμπίπτουν καθόλου οι μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων το συνολικό ύψος ανά σύμβαση δανείου είναι πολύ υψηλότερο (με την παλαιά διατύπωση μπορούσαν και αυτές να ρυθμίσουν μέρος των οφειλών τους, που όμως ήταν πολύ μικρό στο σύνολο.)

- εμπίπτουν και οι δραστηριοποιούμενοι στον αγροτικό τομέα και οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε διατάξεις για καταστροφές, πλημμύρες και πυρκαγιές.

«Το νομοσχέδιο υλοποιεί μια βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και απαντά σ' ένα επιτακτικό αίτημα όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Δίνει μια ουσιαστική ανάσα ρευστότητας στην αγορά, με μέτρα έκτακτου και προσωρινού χαρακτήρα, και αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας» σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται δε ότι κατά τη συζήτηση σήμερα στη Βουλή, κατατέθηκαν μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, ως απόρροια του διαλόγου που είχε το υπουργείο με όλους τους φορείς, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αυτές διατυπώνονται στη γνωμοδότηση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Ειδικότερα, έχουν τεθεί συγκεκριμένα όρια και προϋποθέσεις στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, όπως:

- Η υποχρέωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις.

- Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, από δάνεια, κεφάλαια κίνησης και χρηματοδοτικές μισθώσεις, μέχρι ορισμένο ύψος (1,5 εκατ. ευρώ ανά σύμβαση).

- Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις των ενήμερων οφειλών, δάνεια - και όχι κεφάλαια κίνησης - με ανεξόφλητο κεφάλαιο μέχρι ένα ορισμένο ύψος (350.000 ευρώ ή 200.000 ευρώ ανά σύμβαση, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται).

- Κριτήρια με βάση τον κύκλο εργασιών για την υπαγωγή των ενήμερων οφειλών στη ρύθμιση.

- Η υποχρέωση ύπαρξης ζημιογόνας τελευταίας χρήσης για την υπαγωγή των επιχειρήσεων με βιβλία γ' κατηγορίας στη ρύθμιση των ενήμερων οφειλών.

- Η παροχή διετούς περιόδου χάριτος στα δάνεια των πυρόπληκτων περιοχών, κατά την οποία οι δανειολήπτες πληρώνουν μόνον τους τόκους.

- Η ισχύς των διατάξεων να περιορίζεται σε δάνεια ή πιστώσεις που χορηγήθηκαν μέσω υποκαταστημάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους ή έχουν νομίμως εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

«Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι ρυθμίσεις αφενός γίνονται ακόμα πιο στοχευμένες σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της κρίσης, αφετέρου εξαλείφονται κίνδυνοι χρηματοοικονομικής αστάθειας, νομικής αβεβαιότητας, ηθικού κινδύνου, αλλά και πιθανής διασυνοριακής εφαρμογής.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υλοποιεί τις δεσμεύσεις του και ξεδιπλώνει, χωρίς καθυστέρηση, το σύνολο των πολιτικών για την ανάταξη της οικονομίας και την επαναφορά της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:31 - 14 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.