ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα δούμε στο Χ.Α. το δεύτερο εξάμηνο

09:05 - 01 Ιουλ 2009
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

Σε ορίζοντα εξαμήνου, το ενδιαφέρον να αναζωπυρώνεται. Κατ' αρχήν η παραδοχή ότι οι αγορές δε θα δουν νέα χαμηλά και τα ευχάριστα νέα από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως χθες η Fitch ότι τα χειρότερα πέρασαν και θα ακολουθήσει μιά περίοδος σταθερότητας μέχρι την ανάκαμψη (σ.σ. η οποία υπολογίζεται από το Σεπτέμβριο), είναι το απαραίτητο στοιχείο για τη χάραξη της επενδυτικής στρατηγικής.

Για την ελληνική αγορά, που επηρεάζεται σαφώς από το διεθνή περίγυρο, σε καμία περίπτωση ο S&P 500, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Merit ΑXEΠEY κ. Δ. Λευτάκη, δε θα πρέπει να φύγει κάτω από τις 880 μονάδες. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) κιόλας ξεκινάει ένας καταιγισμός ειδήσεων οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή, όπως οι ανακοινώσεις Τρισέ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα επιτόκια, μέσα στην εβδομάδα, και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αρχίζουν οι ανακοινώσεις για τα εταιρικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου και του δεύτερου 3μήνου.

Αν τον Ιούνιο δεν είχαμε καταλύτες, με εξαίρεση ίσως τη βίαιη και απότομη διόρθωση των μετοχών κι αυτό για μικρό διάστημα, λόγω της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, τον Ιούλιο, καταλύτες υπάρχουν. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι τα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εταιρικής περιόδου θα είναι καλύτερα, τουλάχιστον από την πρώτη. Ο κ. Λευτάκης εκτιμά ότι από εδώ και στο εξής όποια αντίδραση συμβαίνει στο Χ.Α., αυτή θα προέρχεται από τις τράπεζες και λιγότερο από τους υπόλοιπους κλάδους. Ο κ. Λευτάκης, δικαιολογεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία του βασιζόμενος σε δύο λόγους:

Πρώτον: Τα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν θέσεις αγορασμένες σε χαμηλότερα επίπεδα, οι οποίες έχουν πληρωθεί τοις μετρητοίς. Οι αγορές αυτές έχουν γίνει σταδιακά εδώ και τέσσερις μήνες. Αρνούνται να πουλήσουν οι κάτοχοί τους και έχουν ως ορίζοντα, τουλάχιστον το φθινόπωρο.

Δεύτερον: Δεν έχουμε δει ακόμα τη ρευστότητα που έχει απελευθερωθεί, από το Μάιο, από τις κλειστές προθεσμιακές καταθέσεις.

Σημειωτέον, άλλοι αναλυτές και εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά ανησυχούν για τη ρευστότητα στην αγορά το προσεχές διάστημα εξαιτίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Καλοί γνώστες των χρηματιστηριακών πραγμάτων τόνιζαν στο ''R'' ότι η αμκ της ΕΤΕ έχει ήδη καλυφθεί από τους ξένους οίκους, καθώς τα roadshows στο εξωτερικό.
 
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.