ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Τσουνάμι'' κεφαλαίων ρέει προς τις μετοχές!

09:59 - 31 Αυγ 2009
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Μπορεί το διεθνές ράλι να μην κινείται πλέον στους τρελούς ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει εδώ και μήνες και μπορεί πολλοί να φοβούνται πως έχει αρχίσει να κουράζεται, οι επενδυτές όμως αποδεικνύουν πως έχουν αρχίσει και εμπιστεύονται και πάλι τις μετοχές. Απόδειξη, το τεράστιο κύμα τοποθέτησης της ρευστότητας που είχαν οι επενδυτές στο περιθώριο, σε μία μόνο κατεύθυνση: τις μετοχές. Η ρευστότητα που έμενε εδώ και καιρό εκτός της αγοράς, έχεi αρχίσει λοιπόν και «πιάνει δουλειά»…

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της EPFR Global, τα money market funds, που ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν τις θέσεις ρευστότητας των επενδυτών, είδαν καθαρές εκροές ύψους 5,75 δισ. δολαρίων την τελευταία εβδομάδα με το σύνολο των εκροών φέτος να αγγίζει πλέον τα 250 δισ. δολάρια, σχεδόν το μίσο των εισροών πυο είδαν αυτά τα funds το 2008.

Παράλληλα, όλα τα funds μετοχών διεθνώς, είδαν καθαρές εισροές ύψους 7,32 δισ. δολαρίων μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, με τα αμερικάνικα να προσελκύουν τα περισσότερα κεφάλαια, δηλαδή 4,77 δισ. δολάρια.

Οπως σχολιάζει και ο κ. Bruno Ducros, fund manager στην Cardiff Asset Μanagement, οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και ανακοινώνουν ποιοτική κερδοφορία και φαίνεται πως έβαλαν τα δυνατά τους και αναδιαρθρώθηκαν. Αυτό είναι μία τεράστια ανακούφιση για τις αγορές. Και το πιο σημαντικό είναι πως βρισκόμαστε στην οδό της ανάκαμψης και τα οικονομικά στοιχεία το έχουν πια επιβεβαιώσει.

Κ.Ε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.