ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε

16:04 - 31 Αυγ 2009
Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Από Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Ok, είναι λογικό. Η σημαντική πτώση του χρηματιστηρίου της Κίνας είναι φυσιολογικό να προβληματίσει τους διεθνείς επενδυτές σε ότι αφορά την ταχύτητα τελικά της οικονομικής ανάκαμψης των κυριότερων οικονομιών. Ομως, η βουτιά των κινεζικών μετοχών γιατί θα πρέπει να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του Χ.Α; Αυτό είναι παράλογο!

Γιατί; Πολύ απλά, οι κινεζικές μετοχές είναι κυριολεκτικά αποκομμένες από τις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς επενδυτές. Οι ξένες επενδύσεις στο χρηματιστήριο της Κίνας είναι εξαιρετικά περιορισμένες, και το trading των μετοχών αφορά κυρίως τους εγχώριους παίκτες.

Παρόλα αυτά, οι διεθνείς επενδυτές αποφασίζουν – για μία ακόμη φορά- να ανησυχήσουν. Γιατί θα πρέπει κάθε φορά που … φτερνίζεται η Κίνα, να νοσούν οι υπόλοιπες αγορές;

Σίγουρα οι ρευστοποιήσεις είναι λογικό να συμβαίνουν σε κάποιες φάσεις αυτού του ισχυρού ράλι που μετρά ήδη έξι μηνες, απλά ως ένα μέσο μείωσης των αποτιμήσεων έτσι ώστε να γίνουν επανατοποθετήσεις.

Η σημαντική διόρθωση των αγορών δεν είναι δυνατόν να συμβεί επειδή οι κινεζικές μετοχές κυριολεκτικά μπαινοβγαίνουν εδώ και μέρες, στην bear market. Ο επιβράδυνση στην ανάπτυξη των χορηγήσεων, ανησυχεί τους κινέζους σχετικά με την εξέλιξη της ανάκαμψης της χώρας τους. Και σίγουρα προβληματίζει όλους τους υπόλοιπους επενδυτές, καθώς η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αλλά μέχρι εκεί!

Η προσοχή οφείλεται να στραφεί σε πιό άμεσα και ουσιαστικά για την τρέχουσα φάση στοιχεία. Αυτή καθώς και η επόμενη εβδομάδα, ειναι καθοριστικές. Περιμένουμε τα στοιχεία από την αγορά εργασιας των ΗΠΑ, την ανεργία στη Γερμανία, τον δείκτη PMI, τον σημαντικότατο δείκτη ISM, την σύνοδο του G20, τα meetings της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), της ΕΚΤ, της Reserve Bank της Αυστραλίας (RBA), της Riksbank και που είστε ακόμη!

Αρα έχουμε πολλούς άλλους πιο ουσιαστικούς λόγους να ανησυχήσουμε ή να ηρεμήσουμε σε ότι αφορά την οικονομία και τις αγορές…

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.