ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα κινηθούν οι μετοχές το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου

13:43 - 20 Νοε 2009
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Το σύμπαν όπως φαίνεται συνωμοτεί για ένα καλό επόμενο δίμηνο στις διεθνείς μετοχές, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν στην στρατηγική του stock picking, επιλέγοντας μετοχές εταιρειών που παράγουν κέρδη και που προσφέρουν καλά μερίσματα.

Περισσότερο αισιόδοξη παρά απαισιόδοξη, όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει, εμφανίζεται η Citigroup, για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, για τους επόμενους 12-18 μήνες. Ωστόσο υπογραμμίζει το ενδεχόμενο εξαιρετικής στις τελευταίες εβδομάδες του 2009. Οπως σημειώνει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η στρατηγική της είναι να πουλά στα ράλι και να αγοράζει στις βουτιές της αγοράς

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η σεζόν των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου έχει επιβεβαιώσει ένα πολύ θετικό κλίμα στην εικόνα των εισηγμένων με τα αποτελέσματα που νικούν τις εκτιμήσεις να είναι μακράν περισσότερα από αυτά που απογοητεύουν. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2009 έπιασαν πάτο τον περασμένο Μάιο και τώρα πλέον έχουν αυξηθεί κατά 10% με την βοήθειας της στρατηγικής της μείωσης του κόστους που ακολούθησαν οι εισηγμένες. Με την κερδοφορία να πηγαίνει χέρι-χέρι με τις συνθήκες της οικονομίας και με τις επιχειρήσεις να έχουν καταφέρει πολλά στο μέτωπο του κόστους για να προστατέψουν τα κέρδη τους, φαίνεται πως θα έχουμε μία φυσιολογική ανάκαμψη του κύκλου των κερδών των επιχειρήσεων.

Από εδώ και πέρα ωστόσο, η πορεία των μετοχών θα συσχετιστεί περισσότερο με την ικανότητα παραγωγής κερδών των εταιρειών, παρά με την ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα. Αυτό με λίγα λόγια, σύμφωνα με την Citi, σημαίνει πως τώρα η στρατηγική του stock picking αποτελεί την καταλληλότερη, καθώς τα κέρδη δεν θα είναι πλέον μαζικά και ευρέα. Ετσι οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε μετοχές εταιρειών που αποδεικνύουν ότι παράγουν κέρδη, σε μετοχές ανάπτυξης, στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση, σε αμυντικούς κλάδους και μετοχές και σε εταιρείες που έχουν γενναία μερισματική πολιτική.

Στο φαινόμενο Δεκεμβρίου / Ιανουαρίου επικεντρώνεται η νέα έκθεση της Goldman Sachs, στην οποία σημειώνεται ότι όσο καλή υπήρξε η χρονιά για τις μετοχές, τόσο καλύτερος μήνα είναι και ο Δεκέμβριος. Οπως υπογραμμίζει, το τελευταίο διάστημα και μετά την εξαιρετικά δυναμική πορεία των μετοχών εδώ και πολλούς μήνες, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο αδυναμίας των μετοχών προς τα τέλη του έτους. Ο διεθνής οίκος τονίζει πως η ιστορία δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Σε χρονιές όπου οι αποδόσεις Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ήταν δυναμικές, ο Δεκέμβριος ήταν εξίσου δυναμικός.

Επιπλέον, σε μέσο όρο, ιστορικά ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας καλών αποδόσεων και συνήθως αποτελεί των τρίτο καλύτερο μήνα του έτους για τις μετοχές. Επίσης, αποδεικνύεται πως και ο Ιανουάριος είναι και αυτός ένας καλός μήνας, με το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, να δίνει θετικές αποδόσεις στο 70% των περιπτώσεων του παρελθόντος. Οπως σημειώνει η G.S, η ιστορία επίσης αποδεικνύει πως όταν η αγορά έχει πραγματοποιήσει κέρδη πάνω του 20% από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Δεκέμβριο, τότε, οι κλάδοι που σχετίζονται με τα εμπορεύματα έχουν τις χαμηλότερες αποδόσεις, ενώ ο χρηματοοικονομικός κλάδος και αρκετές κυκλικές μετοχές, είναι οι ηγέτες των κερδών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.