ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία του '48, θυμίζει η Ελλάδα!

14:35 - 09 Δεκ 2009
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

«Γερμανία του '48» αποκαλεί την Ελλάδα ο πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Willem Buiter, ο οποίος τον επόμενο μήνα θα ανλάβει μάλιστα την θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Citigroup και τονίζει πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε που θα χρεοκοπήσει.

«Είναι μόλις πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα για την Ελλάδα» επεσήμανε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg ο κ. Buiter και πρόσθεσε: «Θα δούμε την πρώτη χρεοκοπία στην ΕΕ». Η αθέτηση των πληρωμών που θα κυρήξει η Ελλάδα θα θυμίζιε την Γερμανία το 1948, τονίσε ο Buiter.

Οπως λέει, το default μπορεί να αποφευχθεί. Η μόνη λύση όμως είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δραστικά δημοσιονομικά μέτρα, σημαντικές περικοπές δαπανών και αύξηση των φόρων κατά τουλάχιστον 7% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, όπως λέει, το επόμενο βήμα είναι να δεχθεί η χώρα μας «σανίδα σωτηρίας» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με «ισχυρό όμως τίμημα». «Προφανώς θα απευθυνθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μετά θα λάβουν βοήθεια από Βρυξέλλες και άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης καθώς και από τις ΗΠΑ».

K.E.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.