ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο εφιάλτης στον δρόμο με τα ακίνητα

Ο εφιάλτης στον δρόμο με τα ακίνητα

09:15 - 08 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Τουλάχιστον άλλους έξι μήνες φαγούρας περιμένουν την κτηματαγορά. Στις ήδη συσσωρευμένες εκκρεμότητες με τους φόρους αλλά και το πρόβλημα με τις «παγωμένες» χορηγήσεις, έρχεται να προστεθεί τώρα άλλο ένα ζήτημα: η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Το αρμόδιο υπουργείο, θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις μέχρι τον Μάιο. Έως τότε, η εγχώρια κτηματαγορά αναμένεται να καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο.

Σχεδόν το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων έχουν ημιυπαίθριο. Κάποιοι κατασκευαστές, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την προηγούμενη ρύθμιση Σουφλιά και να «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριούς τους. Ακόμη και γι’ αυτά τα ακίνητα όμως, πρέπει να περάσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να κατοχυρωθούν. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι ένα: ο υποψήφιος αγοραστής, δεν θα ρισκάρει να κάνει συμβόλαιο αν δεν μάθει προηγουμένως ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος νομιμοποίησης του ημιυπαιθρίου. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και όχι σε αυτόν που κατασκεύασε το ακίνητο ή σε αυτόν που το πούλησε.

Βελτίωση από το μέτωπο των τραπεζών και το πάγωμα των στεγαστικών δανείων, δεν αναμένεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2010. Η χρονιά που έφυγε, έκλεισε με την πιστωτική επέκταση να περιορίζεται στο 4%. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, τα ποσοστά δεν αποκλείεται να υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια τα οποία να αντιστοιχούν στο 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Αυτό, αυτομάτως απομακρύνει από την λίστα των υποψήφιων αγοραστών τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Έτσι, εξηγείται και η μεγαλύτερη πτώση των τιμών που καταγράφεται στις θεωρητικά και πρακτικά ποιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής.

Από το φορολογικό μέτωπο, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την θέσπιση του πόθεν έσχες και του τεκμηρίου διαβίωσης. Οι έχοντες και κατέχοντες δεν αναμένεται να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβολαίων αν δεν ξεκαθαριστεί προηγουμένως ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το τεκμήριο διαβίωσης αλλά και το ποιες ακριβώς θα είναι οι εξαιρέσεις από το πόθεν έσχες (αν υπάρξουν). Σε δεύτερο βαθμό, επηρεάζονται οι «δυνατοί» αγοραστές από την απειλή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Από τη διαμόρφωση της τελικής κλίμακας, θα εξαρτηθεί και το πώς θα διαμορφωθούν πολλά «χαρτοφυλάκια» ακινήτων.

Η απειλή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, θεωρητικά επιταχύνει τις αποφάσεις για αγορά ακινήτων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν φαίνεται να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Κι αυτό διότι οι προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, συνδυάζονται και με διαθέσεις για μείωση των συντελεστών μεταβίβασης των ακινήτων σε μια προσπάθεια να μην πληγεί –ή γιατί όχι και να τονωθεί- το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα.

Οι αναλυτές της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας, θα καταγραφούν οι χαμηλότερες τιμές για τα ακίνητα. Αντίστοιχα πτωτικά θα κινηθεί και η οικοδομική δραστηριότητα για δύο λόγους: πρώτον διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών και δεύτερον διότι οι κατασκευαστές δεν θα ξεκινήσουν την ανέγερση νέων οικοδομών αν δεν περιορίσουν το στοκ.

Θ.Τσ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:34 - 08 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.