ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ : «Σπάνε» τις αυξήσεις στα τιμολόγια σε τρία χρόνια

09:20 - 12 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μπορεί για φέτος τα τιμολόγια της ΔΕΗ να «παγώνουν» με βάση την κυβερνητική δέσμευση, δεν πρόκειται όμως να ισχύσει το ίδιο για τα χρόνια που ακολουθούν. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα οδηγούν όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, και κυρίως η «βόμβα ρύπων» ύψους 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, που περιμένει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές από το 2013 και μετά, λόγω του νέου συστήματος που έχει υιοθετήσει η Ε. Επιτροπή.

Τον αστρονομικό αυτού ύψος λογαριασμό θα κληθεί να πληρώνει κάθε έτος από τη χρονιά εκείνη η ΔΕΗ, σύμφωνα με το νέο σύστημα εμπορίας, βάση του οποίου οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα πληρώνουν για το 100% του κόστους των ρύπων που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα.

Και όπως είχε αναφέρει παλαιότερα η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, το κόστος αυτό θα επιφέρει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της τάξεως του 30% ετησίως, από το 2013 και μετά.

«Σπάνε» τις αυξήσεις σε τρεις δόσεις

Επομένως, επειδή είναι απίθανο τα τιμολόγια να αυξηθούν μεμιάς 30%, θα επιχειρηθεί να «επιμερισθούν» οι επιβαρύνσεις σε τρεις δόσεις : το 2011, το 2012 και το 2013. Και επειδή είναι σίγουρο ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί από την κυβέρνηση να «απορροφήσει» η ίδια ένα μέρος των επιβαρύνσεων αυτών, θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες κάποιες αυξήσεις τουλάχιστον 5%- 6% ετησίως, για το διάστημα 2011-2013. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν οι αυξήσεις σε παρόμοια επίπεδα, και για τα επόμενα χρόνια, από το 2014 και μετά.

«…Η θα φαλιρίσει ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια..»

Το έδαφος για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2011 και μετά, είχε προετοιμάσει με πρόσφατες δηλώσεις του και ο πρόεδρος της εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός. Το Δεκέμβριο κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη επανέλαβε την τοποθέτησή του στη Βουλή λέγοντας ότι  πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της επιβάρυνσης της ΔΕΗ από το 2013 με περίπου 1,3 δισ. ευρώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς με την τεράστια αυτή επιβάρυνση «ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια».

Υπενθυμίζεται ότι και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, πρόσφατα, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων από το 2011 και μετά επισημαίνοντας: “Μένουμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις για πάγωμα τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010, αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη και υπάρχει ανάγκη για ορθολογικοποίησή τους”.

Ο Ενεργειακός
energiakos
@reporter.gr 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 12 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.