ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλύφθηκε η έκδοση με επιτόκιο 220 μονάδες βάσης- Αντλήθηκαν 2,08 δισ. ευρώ

13:45 - 12 Ιαν 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

(upd) Υπερκαλύφθηκε 3-5 φορές η ελληνική έκδοση και το δημόσιο άντλησε συνολικά 2,08 δισ. ευρώ από τις αγορές με το επιτόκιο να καθορίζεται στις 220 μονάδες βάσης πολύ χαμηλότερα από αυτό που αναμενόταν. Πιο συγκεκριμένα ανέμεναν επιτόκιο 200-260 μονάδες βάσης και η τελική του διαμόρφωση ήταν προς το κάτω μέρος του εύρους.

Η έκδοση σημειώνεται ότι ήταν ύψους 1,6 δις. ευρώ με τα μισά κεφάλαια να είναι διάρκειας έξι μηνών και τα άλλα μισά ενός τα έτους. Συνολικά αντλήθηκαν 2,08 δισ. ευρώ και τα μισά είναι εξάμηνης διάρκειας και τα άλλα μισά ετήσιας.

Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) αναφέρει τα εξής:

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,20%.  Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους  2,442 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,05 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Επίσης:

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,38%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,894 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,87 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Έντοκα Γραμμάτια και αφορολόγητα στο λαό

Παράλληλα με τη Δημοπρασία που γίνεται σήμερα (ύψους 1,6 δισ. ευρώ) το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 12 Ιανουαρίου έως και Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Σημειώνεται πως σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά στην έκδοση Εντόκων Γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων. Πιο αναλυτικά η δημοπρασία είναι: 26 εβδομάδων ποσού 800 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 16 Ιουλίου 2010 και 52 εβδομάδων ποσού 800 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 14 Ιανουαρίου 2011.

Η έκδοση θα γίνει με Δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010.

Σημ. Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αΰλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ.. η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 18:06 - 12 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.