ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deutsche Bank: 'Βλέπει' πιέσεις στην Ελλάδα για αποχώρηση από την Ε.Ε.

12:33 - 13 Ιαν 2010
Μάνος Ρούσσος

Γράφει ο Μάνος Ρούσσος

Το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων στην Ελλάδα για αποχώρηση από την Ευρωζώνη δεν αποκλείουν αναλυτές της Deutsche Bank. Οι αναλυτές προβλέπουν μάλιστα να τεθούν ερωτήσεις στον πρόεδρο της ΕΚΤ για το υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να ζητηθεί από τη χώρα μας να αποχωρήσει οικειοθελώς από την Ευρωζώνη.    

Η εκτίμηση αυτή συνάδει με τις πληροφορίες ότι research note της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναζητεί φόρμουλα για την έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία νομοθετική πόρτα εξόδου από την ζώνη του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο νέος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, ενώ ζήτησε από την Ελλάδα να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες "απτά και χειροπιαστά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος" την ίδια στιγμή και παρά τις αυστηρές συστάσεις, απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης. Επίσης, σύμφωνα με έκθεση εργασίας της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο, δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης ή άσκησης πιέσεων για αποχώρηση μιας χώρας-μέλους από την ζώνη του ευρώ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ελλάδας στους κόλπους της Ε.Ε., ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Commerzbank, Joerg Kraemer υποστήριξε ότι οι χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

Μ.Ρ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:02 - 13 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.