ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φιλόδοξο το πρόγραμμα σταθερότητας λένε οι οίκοι- Στις 274 μ.β. το spread

11:06 - 15 Ιαν 2010
Μάνος Ρούσσος

Γράφει ο Μάνος Ρούσσος

Στην εκτίμηση ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας είναι «φιλόδοξο» καθώς σκοπεύει να ρίξει το έλλειμμα κατά 10% τα επόμενα τρία χρόνια, προχωρά η Merrill Lynch, μέσω του αναλυτή της Guillaume Menuet. Ο αναλυτής του οίκου θεωρεί ότι η το Πρόγραμμα αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη εμπόδια στο δρόμο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι κέρδισε το στοίχημα. Στο μεταξύ, τα spreads φαίνεται να υποχωρούν στις 274 μονάδες βάσης, αν και νωρίτερα είχαν βρθεί στις 290 μ.β.

Ο οίκος θεωρεί ότι μεγάλη σημασία θα έχει αν το έλλειμμα θα αρχίσει να υποχωρεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2010. Έτσι θεωρεί ότι θα κριθεί και η αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος. Προς το παρόν το γεγονός ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αυτά τα μέτρα, αξιολογείται από τον οίκο, ως επαρκή απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει πάρει σοβαρά την υπόθεση της μείωσης του ελλείμματος.

Πάντως η Merrill Lynch επισημαίνει ότι η κυβέρνηση βασίζεται περισσότερο σε φοροεισπρακτικά μέσα, παρά στον έλεγχο των εξόδων, ενώ δεν αποκλείει να αυξηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και πάνω από τα 2,5 δις. ευρώ το 2010, που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δεν θεωρεί πάντως πιθανή μια αύξηση του ΦΠΑ καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σημαντικές κοινωνικές αναταραχές, το οποίο θεωρεί και ως «ύστατο μέτρο».

Ο οίκος επισημαίνει πάντως ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες, όμως το ίδιο δεν έιναι βέβαιο και για τους οίκους αξιολόγησης οι οποίες θα περάσουν από κόσκινο τα στοιχεία της χώρας, και προβλέπει ότι εάν μέχρι την άνοιξη του 2010 τα νούμερα δεν δείχνουν βελτίωση, είναι πιθανή μια νέα υποβάθμιση της Ελλάδας. Τέλος, ο οίκος δεν προβλέπει σημαντική μείωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα από τα παρόντα επίπεδα, τουλάχιστον προς το παρόν και μέχρι να υπάρξουν σημάδια βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Φιλόδοξο θεωρεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και ο αναλυτής της Danske bank, Frank Oland Hansen. Ο οίκος όμως θεωρεί ότι οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές και θεωρεί ότι στο σχέδιο λείπουν οι λεπτομέρειες για το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για την αξιοπιστία των επίσημων στοιχείων αλλά και την έλλειψη λαϊκής υποστήριξης για περισσότερο τολμηρές πολιτικές.

 Τέλος, ο αναλυτής της Nomura κ. Laurent Bilke σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισε τονίζει ότι «Η ΕΚΤ έχει επιλέξει ξεκάθαρα να διατηρήσει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, αντί να ρίξει τους τόνους και να μειώσει την ένταση και στην αγορά ομολόγων».

Συνεχείς αναφορές για τη χώρα μας γίνονται και στα διεθνής ειδησεογραφικά δίκτυα.  Στην εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αυξάνει τις πιέσεις στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος, προειδοποιώντας την ότι δεν θα πρέπει να περιμένει «ειδική αντιμετώπιση» από την Ε.Ε. προχωρά σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg με τίτλο "Ο Τρισέ αυξάνει την πίεση στον Παπανδρέου, καθώς τα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν".

"Ρεαλιστικούς" θεωρούν τους στόχους του Προγράμματος- εξαιρουμένου του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ- οι αναλυτές της Proton Bank. Θεωρούν ενδιαφέρον να δουν "την έκταση κατά την οποία το σύστημα θα αντισταθεί στις προωθούμενες αλλαγές καθώς και το κόστος που θα έχει η μείωση των εξόδων του κράτους στην πραγματική οικονομία. Αυτό που μπορούμε να πουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη".

H Marfin θεωρεί ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι ποσοτικοποιημένοι, ότι υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθούν νέα έσοδα και όχι να «μαζευτούν» τα έξοδα. Η Marfin θεωρεί ότι από το πρόγραμμα διαφαίνεται και η πρόθεση της κυβέρνησης όσον αφορά την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η προσπάθειες για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Εντούτοις, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι στο Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται συγκεκριμένο σχέδιο για τις ανάγκες χρηματοδότησης του 2010, με τον υπ. Οικονομικών να δηλώνει ότι τα ποσά και οι ημερομηνίες των δημοπρασιών θα εξαρτηθούν από τις επιμέρους ανάγκες, ενώ υπογραμμίζει ότι το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι εφεκτική όσον αφορά τις αντιδράσεις της αγοράς και προσπαθεί να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως μια ενδεχόμενη περαιτέρω διεύρυνση των spreads.

Φιλόδοξο θεωρεί το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Eurobank- Securities, καθώς επιδιώκει την πάταξη της φορο- και εισφοροδιαφυγής. Ακόμα, όπως λέει η ίδια, επιβεβαιώνει την κυβερνητική προτίμηση για έσοδα αντί για περιορισμό εξόδων με τα 2/3 της περικοπής του ελλείμματος για το 2010 να προέρχονται από τα πρώτα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:10 - 15 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.