ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε: Προς απελευθέρωση η αγορά του LNG

12:53 - 18 Ιαν 2010
Μάνος Ρούσσος

Γράφει ο Μάνος Ρούσσος

Το θέμα της έλλειψης ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μεταφορά, την υγροποίηση και τη νομική προστασία του υγροποιημένου αερίου έθεσε η Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Νίκη Τζαβέλα, κατά την ακρόαση του υποψηφίου Επιτρόπου Ενέργειας κ. Oettinger.
Ο κ. Oettinger ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι κατά τη διάρκεια της θητείας του, να προχωρήσει σε ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών για κάθε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ειδικά, για το Νότιο Διάδρομο, θα δοθεί έμφαση στην πολιτική του LNG, που θα βοηθήσει και στην απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από το ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κ. Oettinger, «αέριο από αγωγούς η υγροποιημένο, θα έχουν την ίδια νομική και οικονομική (υποδομές) στήριξη».

Το δεύτερο ερώτημα της κ. Τζαβέλα αφορούσε τα μέτρα ενεργειακής πολιτικής, τα οποία θα βοηθήσουν την τήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το σύστημα εμπορίας ρύπων (European Trading Scheme - EU ETS) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η εφαρμογή του βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση, η οποία εξελίσσεται στα έτη 2008 - 2012, ενώ την περίοδο αυτή συζητούνται οι παράμετροι που θα καθορίζουν το σύστημα για την τρίτη περίοδο εφαρμογής του, η οποία ξεκινάει το 2013. «Για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή της πολιτικής του ενεργειακού μίγματος», τόνισε η κ. Τζαβέλα.

Ο κ. Oettinger τόνισε ότι «δεν πρόκειται να θιγεί η διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους μέλους να επιλέγει το ενεργειακό του μείγμα».
Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 18 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.