ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απογοητευμένοι οι managers στην Ελλάδα

17:03 - 19 Ιαν 2010
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

Σημείο καμπής ήταν για τους CEOs το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Κάμψη του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος δείχνει η 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Μικρή βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης – απαισιοδοξία στις προσδοκίες για το 2010. Σημειώνεται πως το 52% των CEOs κρίνουν αρνητικά την φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την φορολογία φυσικών προσώπων, ως μέτρο μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2009 μειώθηκε στις 104 μονάδες από 111 το προηγούμενο τρίμηνο, αποτυπώνοντας τις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την αντιμετώπισή της από τις διεθνείς αγορές. Λιγότερο απαισιόδοξοι είναι οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, συγκριτικά με τους CEOs των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO Current status Index) παρουσιάζει μικρή βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα, επιδείνωση σημειώθηκε στις προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά το επόμενο έτος.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες αποτυπώνουν τις παρακάτω εξελίξεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2009:

Αυξήθηκε το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν (88% έναντι 86% το προηγούμενο τρίμηνο), εκφράζοντας την άποψη ότι οι τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας είναι δυσμενέστερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Καθοδική ήταν η πορεία του δείκτη προσδοκιών για τον επόμενο χρόνο οδηγώντας τον στις 265 μονάδες, έναντι 279 το 3ο τρίμηνο του 2009.

Σε αντίθεση με το σύνολο της οικονομίας, θετική είναι η εικόνα που έχουν οι CEOs για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του κλάδου τους, με συνέπεια ο δείκτης να σημειώσει μικρή άνοδο. Μεταξύ των τομέων εμφανίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις, με άνοδο του δείκτη στη βιομηχανία και το εμπόριο και κάμψη στις υπηρεσίες. Αντίθετη ωστόσο είναι η εκτίμηση για τις προσδοκώμενες εξελίξεις κατά το επόμενο έτος, κατά το οποίο οι CEOs αναμένουν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών του κλάδου.

 

Παρά το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οι CEOs θεωρούν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της επιχείρησης που διοικούν παρουσιάζει βελτίωση. Ωστόσο, η επιδείνωση των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών ως προς την αξιοπιστία της, έχει επηρεάσει αρνητικά τις προβλέψεις τους για το επόμενο έτος με συνέπεια ο δείκτης εταιρικών προσδοκιών να μειωθεί στο 4ο τρίμηνο του 2009 στις 121 μονάδες.

Η τρέχουσα δαπάνη των επιχειρήσεων για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε άνοδο, η οποία όμως περιορίστηκε στη βιομηχανία, ενώ στο εμπόριο και τις υπηρεσίες καταγράφηκε στασιμότητα. Αντίθετα, καθοδική προβλέπεται η επενδυτική δαπάνη για το επόμενο έτος μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα θετικών προσδοκιών.

Στασιμότητα στον δείκτη απασχόλησης σημειώνεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, αν και η εικόνα διαφοροποιείται μεταξύ των τομέων. Οι CEOs των βιομηχανιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών δήλωσαν ότι η απασχόληση στις εταιρείες τους αυξήθηκε, έναντι μείωσης στο εμπόριο. Συνεχίζονται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο οι αρνητικές προσδοκίες των CEOs για την εξέλιξη της απασχόλησης στις επιχειρήσεις το επόμενο έτος.

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε σχετικά με την φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με βάση την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ως μέτρο μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το 20% των CEOs το έκρινε θετικά, το 28% ούτε θετικά ούτε αρνητικά, ενώ από το 52% θεωρήθηκε αρνητικό, ποσοστό που αυξάνεται για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε 58%.

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 18/12/2009 μέχρι 15/01/2010.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.