ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΦΙΚΟ: Το ράλι, τα όνειρα και οι ευθύνες των αρχών

10:02 - 20 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Με τα χαρτιά στο χέρι έμειναν όσοι έσπευσαν να γευτούν το δέλεαρ του κέρδους που πρόσφερε το κερδοσκοπικό γαϊτανάκι, που στήθηκε στη μετοχή της εταιρείας ΕΛΦΙΚΟ και επεκτάθηκε στη Λάνακαμ (καθότι η δεύτερη μέτοχος της πρώτης). Η γεύση του αποδείχθηκε πικρή καθώς τα όνειρα εξαγοράς της εταιρείας από τον βασιλιά των εξαγορών, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αποδείχθηκαν απατηλά (δεν τελεσφόρησαν οι συζητήσεις μας ενημέρωσε χθες η διοίκηση της ΕΛΦΙΚΟ).

Αποδείχθηκαν, επίσης κατώτερες των περιστάσεων,  οι εποπτικές αρχές, που δεν ανέστειλαν με το καλημέρα την εμπορία της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  που είχε όλα τα στοιχεία να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας από γνώστες και ασχέτους. Οπως και έγινε.

Ο τίτλος της ΕΛΦΙΚΟ ξεκίνησε από τα 52 σεντς και έφθασε μέχρι το 1,99 ευρώ μετά από ένα ακούραστο και γρήγορο ράλι της τάξης του 290% (!). Την ημέρα μάλιστα που σημειώθηκε η μέγιστη τιμή (14/1/2010) άλλαξαν χέρια 97.532 τεμάχια, αριθμός ρεκόρ για τη μετοχή. Χθες έκλεισε στο 1,38 ευρώ ή 52% χαμηλότερα από τη μέγιστη τιμή ενώ σήμερα ίσως προσεγγίσει το 1 ευρώ ή 65% χαμηλότερα από τα ψηλά.

Τώρα, οι διοικούντες και βασικοί μέτοχοι της ΕΛΦΙΚΟ σπεύδουν να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό ότι «προτίθενται να διερευνήσουν το ενδιαφέρον ετερων επενδυτών και θα ενημερώσουν την Εταιρεία για κάθε σχετική εξέλιξη».

Πάντως, η μη επίτευξη των προθέσεων,  σε τούτη τουλάχιστον τη φάση,  γλίτωσε την αγορά από εκατομμύρια νέες μετοχές, που εκδίδονται στο πλαίσιο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που ακολουθούν τις εξαγορές «κελυφών».

Χρ. Ιωάν.
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.