ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: «Παγκόσμια προσοχή αξίζει η ελληνική τραγωδία»

12:49 - 20 Ιαν 2010
Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Από Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Δε σταματούν τα «χτυπήματα» από τα διεθνή ΜΜΕ, με τη βρετανική Financial Times να δημοσιεύει σήμερα άρθρο με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία αξίζει την παγκόσμια προσοχή». Συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται στο αδιέξοδο της χώρας να εξέλθει από τη 'δεξαμενή' των δημοσιονομικών προβλημάτων, χαρακτηρίζοντας την κατάστασή της ως «ακραία», αλλά και στις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στην ευρωζώνη αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Αναλυτικά, τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται στο «απόσπασμα», παραποιώντας τα μεγέθη της για αρκετά χρόνια και καταπατώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων της. Προσθέτει, δε, ότι η χώρα δεν μπορεί να λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα με χρήση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής ή με υποτίμηση του νομίσματος της,  ενώ υπογραμμίζει ότι η ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση. Θα αυξήσει, επίσης, το κυκλικό έλλειμμα.

Αναλυτικά, αναφέρει ότι «ας υποθέσουμε ότι για κάθε δημοσιονομική προσαρμογή στο 1%, θα υπάρξει βελτίωση των μεγεθών κατά 0,2%. Δηλαδή, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή κοντά στο 12%. Η ελληνική κυβέρνηση θα ανακαλύψει ότι για κάθε ένα βήμα μπροστά, θα κάνει και ένα βήμα πίσω. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντική ύφεση. Αυτό θα αλλάξει.»

Εκτιμά, δε, ότι Ελλάδα είτε θα παλέψει και θα τα καταφέρει, είτε θα χρεοκοπήσει. «Το να φύγει από την ευρωζώνη ισοδυναμεί με πολιτική καταστροφή, καθώς θα δημιουργήσει ένα θανάσιμο περιβάλλον για τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της περιοχής», καταλήγει.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:54 - 20 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.