ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Νέα … υποβάθμιση!

Νέα … υποβάθμιση!

08:52 - 21 Ιαν 2010
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Mε το σύνθημα « οι εμπορικοί σας κίνδυνοι, υπό έλεγχο» και με στόχο την «διευκόλυνση των συναλλαγών ανάμεσα στις εταιρείες διεθνώς», η Coface, η οποία μάλιστα αποκαλείται από το Βloomberg (και όχι μονο) ως «οίκος αξιολόγησης» καθώς και εταιρεία ασφάλισης της πίστωσης των εξαγωγών, σήμερα μας υποβάθμισε!

Συγκεκριμένα, ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση των αξιολογήσεών του για 20 χώρες, σε υποβάθμιση των προοπτικών για όλες τις βιομηχανικές χώρες και - φυσικά - στην υποβάθμιση της Ελλάδας, σε αρνητικές προοπτικές διατηρώντας την αξιολόγηση Α3.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με τον πίνακα που παραθέτει, η χαμηλότερη αξιολογήση που δίνει ο οίκος είναι αυτή για την Κολομβία, με Α4 και σταθερές προοπτικές. Η δεύτερη χαμηλότερη είναι αυτή της Ελλάδας! Οπως τονίζει, όλες οι αξιολογήσεις των χωρών PIGS ( Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) θα παραμείνουν χαμηλές .

Οπως σημειώνει ο οίκος στην έκθεσή του, η πιστωτική κρίση που διήρκησε δύο χρόνια, έχει πλέον τελειώσει. Από τα μέσα του 2009 η Coface έχει καταγράψει σημαντική μείωση στις αθετήσεις πληρωμών από τις εταιρείες, που αγγίζει το 40%. Αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη ένδειξη για το τέλος της κρίσης.

Παντως το 2010 η Coface βλέπει μία πολυ περιορισμένη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία θα είναι εξαιρετικά ευάλωτη, καθώς υπάρχουν ακομα πολλές φούσκες στις αγορές.

Συγκεκριμένα, ο οίκος μιλά για την επικίνδυνη φούσκα του δημόσιου χρέους πολλών χωρών, για τις επιπτώσεις της υπερβάλλουσας δυναµικότητας (οvercapacity) της Κίνας, καθώς και την φούσκα στις χρηματιστηριακές αγορές, η οποία μπορεί να χτυπήσιε την οικονομία. Οπως εκτιμά, οι αγορές θα ζήσουν έντονη μεταβλητότα, ιδιαίτερα αυτές των βιομηχανικών χωρών, λόγω της υπεραισιοδοξίας που κυριαρχεί, σε σχέση με την πραγματικλη διάσταση της οικονομικής ανάκαμψη που έρχεται.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 21 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.