ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Έλληνες μικροκαταθέτες αδιαφορούν για τα υψηλά επιτόκια των εντόκων γραμματίων

09:26 - 25 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Αδιαφορούν οι μικροκαταθέτες για τις υψηλές αποδόσεις των εντόκων γραμματίων και το κράτος δανείζεται από τους Έλληνες ιδιώτες πολύ μικρά ποσά. Στην πρόσφατη δημοπρασία εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας λίγοι μικροκαταθέτες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ελκυστική απόδοση που πρόσφεραν τα έντοκα γραμμάτια. Οι προσφορές ανήλθαν στα 3,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ στην ακόμα πιο πρόσφατη των 13 εβδομάδων οι προσφορές από το αποταμιευτικό κοινό δεν ξεπέρασαν το 1,6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το δημόσιο δανείστηκε με επιτόκιο 2,20% (ετήσια έκδοση) και με επιτόκιο 1,38% (εξάμηνη έκδοση). Η έκδοση των 13 εβδομάδων είχε επιτόκιο 1,67%. Οι αποδόσεις αυτές ήταν πολύ υψηλότερες έναντι των προηγούμενων εκδόσεων. Συγκεκριμένα η προηγούμενη δημοπρασία 52 εβδομάδων είχε επιτόκιο 0,91% και των 13 εβδομάδων 0,35 ευρώ.

Και όμως οι Έλληνες μικροκαταθέτες αν και μπορούσαν να ωφεληθούν και να κλείσουν κεφάλαια έως 15.000 ευρώ φαίνεται πως αδιαφόρησαν. Σήμερα οι τράπεζες για ποσά κάτω από 15.000 ευρώ δίνουν επιτόκιο από μηδενικό έως 0,5%.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει κάποιους παράγοντες της αγοράς, ενώ άλλοι σημειώνουν στην προσπάθειά τους εξηγήσουν την τάση αυτή πως προφανώς αναμένουν καλύτερες αποδόσεις είτε μέσω «λαϊκών ομολόγων» είτε μέσω αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων από τις τράπεζες. Άλλοι πάλι αναφέρουν πως δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή η δυνατότητα αυτή για τους μικροκαταθέτες.

Όπως και να έχει είναι κάπως περίεργο εν μέσω οικονομικής κρίσης κάποιοι να μην «επιθυμούν» να κερδίσουν κάτι παραπάνω και να μην αναζητούν τη καλύτερη επενδυτική πρόταση που μάλιστα δεν εμπεριέχει ρίσκο.

Γ.Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 16:48 - 25 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.