ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άφαντοι οι insiders… Στο έλεος των margin calls και των κερδοσκόπων οι μετοχές

09:40 - 25 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Άφαντοι παραμένουν οι βασικοί μέτοχοι σε όλη τη διάρκεια της πτώσης του ΧΑ, αποφεύγοντας «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» και να στηρίξουν τις μετοχές τους. Η εικόνα αυτή δημιουργεί προβληματισμό στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα και ανησυχία για το αν η μη στήριξη από τους βασικούς μετόχους μεταφράζεται σε επιχειρηματικό πρόβλημα.

Σίγουρα δεν έχουν όλοι οι insiders την ίδια «αγοραστική δύναμη». Υπάρχουν όμως πολλοί που στα  ψηλά της αγοράς πραγματοποίησαν placements και σήμερα οι τιμές είναι 80% και πλέον χαμηλότερα. Ελάχιστες ανακοινώσεις γίνονται από τους λεγόμενους insiders για αγορές μετοχών. Καθημερινά το δικτυακό τόπο της οργανωμένης αγοράς (ase.gr) κατακλύζουν ανακοινώσεις για αγορές ιδίων μετοχών.

Δηλαδή η όποια στήριξη γίνεται με «ξένα» λεφτά, ή αν προτιμάτε με τα λεφτά της εταιρείας και όχι με τα προσωπικά του επιχειρηματία. Πολλοί επιχειρηματίες εμφανίζονται προβληματισμένοι και δηλώνουν πως δεν υπάρχει ορατότητα για το 2010 αναφορικά με την πορεία της επιχείρησής τους. Από την άλλη αρκετοί δηλώνουν πως οι τιμές των μετοχών είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά αγοραστής δεν εμφανίζεται στο ταμπλό. Τα margin calls είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο στο ΧΑ και η πλειονότητα των μετοχών υποχωρεί με ελάχιστους όγκους.

Στους αγοραστές εμφανίζονται οι ίδιες οι εταιρείες. Όμως καθημερινά δεν μπορούν να απορροφήσουν παρά μόνο ένα ποσοστό του συνολικού όγκου. Πιο αναλυτικά, εδώ και αρκετό καιρό αγορές ιδίων γίνονται από Ελτράκ, S&B, Κυριακίδης Μάρμαρα, Μύλοι Λούλη, Lamda Development, ΚΑΕ, Eurobank Properties, ΚΑΕ, Τέρνα Energy και Alpha Trust Ανδρομέδα. Λόγω της πτώσης αγορές ιδίων παρατηρήθηκαν ξανά σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Frigoglass, Μοτοδυναμική κ.α.

Από βασικούς μετόχους το χέρι στην τσέπη βάζει ο Μώρις Φρανσές, διευθύνων σύμβουλος της Ridenco που στηρίζει εδώ και πολλούς μήνες τη μετοχή. Μάλιστα την Πέμπτη αγόρασε όλο τον όγκο που έκανε η μετοχή. Καλές αγορές κάνει όταν χρειάζεται ο Emanuele Grimaldi στις Μινωικές Γραμμές, ο Στέλιος Πιτάκας στη Δίας Ιχθ., οι βασικοί μέτοχοι της Σαράντης και της Μηχανικής. Στη Μηχανική ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι είχαν πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια πολύ υψηλότερα και πριν ανακοινώσουν αύξηση κεφαλαίου.

Στα βαριά χαρτιά, βλέπουμε: Στις τράπεζες για παράδειγμα εταιρεία που συνδέεται με τον κ.Σάλλα αγοράζει Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στην Alpha Bank έχουν αγοραστεί από διευθυντές 2.000 τεμάχια. Άφαντοι οι insiders σε Marfin, Κύπρου, Ιντραλότ, Βιοχάλκο κ.α. Σποραδικές αγορές κάνουν και οι βασικοί μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Γ. Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.