ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληρώνουν (και) οι δημόσιοι υπάλληλοι τη νύφη;

09:49 - 25 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Πάγωμα μισθών και προσλήψεων, μαχαίρι στα επιδόματα, τέλος στις εθελουσίες, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μία κοινή γνώμη που θεωρεί τους δημοσίους υπαλλήλους κηφήνες του συστήματος. Φαίνεται πως η κρίση δεν έφερε μόνο απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και δυσμενείς εργασιακές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και χάσιμο προνομίων στο άλλοτε ανέπαφο από τις ‘’φουρτούνες’’ Δημόσιο. Και έπεται συνέχεια…

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην εξάλειψη όλων των κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί προωθείται να χάσουν το προνόμιο συνταξιοδότησης με 20 έτη εργασίας χωρίς όριο ηλικίας όταν έχουν τρία παιδιά.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί την κατάργηση της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης των στρατιωτικών και αστυνομικών, ωστόσο για το θέμα έχουν λόγο και τα υπουργεία Αμυνας, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, οπότε όλα είναι ανοιχτά.

Βεβαίως, έρχεται και η εφαρμογή της απόφασης του ευρωδικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας καλείται να προχωρήσει σε κοινά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 50% - περί τις 140.000 – θα δει τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από πέντε ως και δεκαεπτά χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αποφάσισε το αναδρομικό ‘’μαχαίρι’’ στα επιδόματα στο Δημόσιο. Τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστές από 5% έως και 20%. Με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση - που θα γίνουν νόμος τον Μάρτιο θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010 - τα επιδόματα θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα, άρα με συντελεστές έως και 40%.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που χάνουν από 5% έως 30% των μηνιαίων αποδοχών τους είναι εφοριακοί, τελωνειακοί, γιατροί του ΕΣΥ, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Αυτό σημαίνει πως θα δουν μειωμένους τους μισθούς τους περίπου 110.000 εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, 22.000 γιατροί και 18.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή με τα επιδόματα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ούτε στο υπουργείο Οικονομικών ούτε στην ΑΔΕΔΥ, ποιος παίρνει τι και από που. Σύμφωνα με εκτιμήσεις – μόνο - της ΑΔΕΔΥ , 260.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν επιδόματα έως 500 ευρώ, 60.000 λαμβάνουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ σε επιπλέον 60.000 υπαλλήλους υπολογίζονται όσοι λαμβάνουν 1.000-1.500 ευρώ τον μήνα.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.