ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι φύλαρχοι των μπλόκων

09:55 - 26 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Ο κοινωνικός διάλογος για το αγροτικό ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Στην ουσία, πρόκειται για έναν διάλογο... αγροτικό, χωρίς... αγρότες! Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα... τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν τον διάλογο;

Η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου αρνήθηκε να συμμετάσχει, κάνοντας λόγο για 'φιέστες' και 'χοροεσπερίδες' που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον Έλληνα αγρότη. Και την ίδια ώρα... τα μπλόκα καλά κρατούν!

Παρόλο που η κυβέρνηση λέει και ξαναλέει - τόσο δια στόματος της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή, όσο και δια στόματος του ίδου του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου - ότι χρήματα δεν υπάρχουν, οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα, προτάσσοντας αρκετοί από αυτούς οικονομικά αιτήματα. Πιέζουν όλο και περισσότερο και μιλούν συνεχώς για κλιμάκωση. Κλείνουν δρόμους, τελωνεία, παρακαμπτηρίους.

Βαγγέλης Μπούτας, Παύλος Αραμπατζής, Βάιος Γκανής. Μπροστάρηδες στα μπλόκα και οι τρεις, παρά τη διαφορετική πορεία που έχει διαγράψει ο καθένας. Τρία ονόματα που ακούμε καθημερινά το τελευταίο διάστημα. Με τι ασχολούνται όμως όταν δεν 'κατεβάζουν' τα τρακτέρ στους δρόμους; Ιδού λοιπόν ένα προς ένα τα προφίλ των τριών ισχυρών αντρών των φετινών κινητοποιήσεων, βασιζόμενα σε πρόσφατο δημοσίευμα του Έθνους:

Βαγγέλης Μπούτας
Η 'σημαία' του μπλόκου της Νίκαιας. Παλιά 'καραβάνα' των μπλόκων. Η αίγλη του σε κάθε αγροτική κινητοποίηση είναι δεδομένη. Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ. 'Εχει από χρόνια εγκαταλείψει τη βαμβακοκαλλιέργεια και ασχολείται με την παραγωγή κρασιού. Διατηρεί μικρό οινοποιείο έξω από την Καρδίτσα και κατάστημα - πωλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης για το ξακουστό κρασί του  'Κτήμα Μπούτα'.

Βάιος Γκανής
Εκανε δυναμική εμφάνιση στα μπλόκα του Ιανουαρίου του 2008, συμμετέχοντας στη γραμματεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, μιας νέας ομάδας υπερκομματικών - όπως οι ίδιοι δηλώνουν - αγροτών που συστάθηκε πέρυσι με σκοπό να διαφοροποιηθεί από την παλιά γενιά αγροτοσυνδικαλιστών. Ο Βάιος Γκανής διαθέτει έναν μεσαίου μεγέθους βιολογικό αμπελώνα και μια κάθετη μονάδα - οινοποιείο. Το αγροτικό επάγγελμα το εξασκεί τα τελευταία πέντε - έξι χρόνια στη Βαρδαλή της Φθιώτιδας. Έχει ζήσει 10 χρόνια στο Οχάιο των ΗΠΑ (παντρεύτηκε Αμερικανίδα με την οποία απέκτησε δυο κόρες) και άλλα τόσα περίπου στην Αθήνα, διατηρώντας κρεπερί στην Ιερά Οδό. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι το τρακτέρ με το οποίο έχει κατέλθει στο μπλόκο δεν είναι δικό του, αλλά του ξάδελφού του.

Παύλος Αραμπατζής
Ο μπροστάρης του μπλόκου στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, 'οχυρό' το οποίο 'έπεσε' τελευταίο στις περυσινές κινητοποιήσεις. Μήπως αυτό μας λέει κάτι και για φέτος; Σκληρός, αδιάλλακτος και έτοιμος να φτάσει στα άκρα. Όλοι θυμούνται την περσινή του διαμάχη με τους 'γαλάζιους' Λαρισαίους Θανάση Κοκκινούλη και Χρήστο Σιδηρόπουλο, όταν τους κατηγορούσε ότι συνάλλασονται με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η απάντηση ήρθε από το στόμα του κ. Σιδηρόπουλου, ότι ο ίδιος ο κ. Αραμπατζής είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου οργανισμού του υπουργείου.

Και μιας και αναφέραμε τον Θανάση Κοκκινούλη, δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε τη στάση που προσπαθεί να τηρήσει από πέρυσι. Ο 'γαλάζιος' αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της μεγαλύτερης Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας (της ΕΑΣ Λάρισας - Αγιάς - Τυρνάβου) βρίσκεται από πέρυσι στη... δεύτερη γραμμή των κινητοποιήσεων, δίνοντας... χώρο στο 'δεξί' του χέρι, Χρ. Σιδηρόπουλο. Σημειώνεται ότι ο κ. Κοκκινούλης διαθέτει 150 στρέμματα με βαμβάκι, 250 με σιτηρά και 60 στρέμματα με ντομάτα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:14 - 26 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.