ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωγοί: Το παζλ ξανά στο τραπέζι ενόψει της επίσκεψης Παπανδρέου στη Μόσχα

09:27 - 27 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Το παζλ των αγωγών αερίου- πετρελαίου, η πολιτική της Μόσχας, η στάση της Σόφιας και τα αντικρουόμενα συμφέροντας της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν θα απασχολήσουν σύντομα ξανά την ελληνική επικαιρότητα ενόψει της επίσκεψης Γ. Παπανδρέου στη Ρωσία, στις 16 Φεβρουαρίου.

Το έδαφος έχει αρχίσει να προετοιμάζει με συναντήσεις με αξιωματούχους της Βουλγαρίας και του Αζερμπιατζάν ο υφυπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτης.

Πρώτος του σταθμός η Βουλγαρία όπου στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Τράικο Τραϊκόφ , θα βρεθούν οι αγωγοί και συγκεκριμένα η στάση της βουλγαρικής πλευράς απέναντι στον σχέδιο Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης αλλά και η προοπτική κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου IGB (Interconnector Greece Bulgaria).

Η Σόφια είναι γνωστό ότι για την προώθηση του σχεδίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης έχει θέσει μια σειρά από ζητήματα,  περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά ζητήματα. Τελευταίο «επεισόδιο» στο σίριαλ του πετρελαιαγωγού ήταν η απαίτησή της να εκπονηθεί  νέα περιβαλλοντική μελέτη, η οποία όμως αναμένεται να καθυστερήσει το έργο κατά τουλάχιστον 18 μήνες. Ταυτόχρονα οι Βούλγαροι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία του θα προκαλέσει ζημιά στην τουριστική οικονομία του Μπουργκάς, η οποία αποφέρει στην οικονομία της γειτονικής χώρας περί τα 2 δισ ευρώ και επιπλέον 500 εκ. από επιδοτήσεις της Ε.Ε.

Αζερμπαϊτζάν

Κινητικότητα υπάρχει και στο άλλο σχέδιο που ενδιαφέρει έντονα την Ελλάδα, αυτό του Tουρκο- Ελληνο-Ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου ITGI. Το βασικό πρόβλημα στο εν λόγω σχέδιο, ήταν και είναι η στάση της Τουρκίας. Η τελευταία συνεχίζει να απορρίπτει τη διέλευση από το έδαφός της, transit του αζέρικου αερίου , το οποίο και προορίζεται να γεμίσει τον αγωγό, αλλά  επιμένει να εμπορεύεται η ίδια το αέριο που θα τον προμηθεύσει. Για το θέμα πάντως του ITGI, υπήρξε χθες συνάντηση στο υπ. Εξωτερικών με τη συμμετοχή των κ. Κουβέλη, Μανιάτη και του υφυπουργού βιομηχανίας και ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Γκ. Τζαβάντοφ. Στη συνάντηση, η αζέρικη πλευρά εμφανίστηκε να επιμένει έντονα στη συνεργασία της με την Ελλάδα και την τροφοδοσία του αγωγού με αέριο, κάτι που παλαιότερα δεν ίσχυε στον ίδιο βαθμό. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, οι Αζέροι εμφανίζονταν να «παίζουν σε πολλά ταμπλό» και να κωλυσιεργούν στο θέμα της υπογραφής της περίφημης τετραμερούς συμφωνίας για την προμήθεια αερίου για τον αγωγό ITGI (Τουρκία -Ελλάδα -Ιταλία -Αζερμπαιτζάν).

Πηγές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στον εν λόγω σχέδιο, ενώ αντίθετα εκφράζουν επιφυλάξεις για το άλλο σχέδιο του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης…

Ο Ενεργειακός
[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 27 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.