ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα μαλακά τράπεζες και ΑΕΔΑΚ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

09:33 - 28 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Με την ποινή της επίπληξης “τιμώρησε” η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ορισμένες τράπεζες και ΑΕΔΑΚ οι οποίες δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο ν. 3006/2007 σχετικά με την βέλτιστη εκτέλεση εντολών και τις αντιπαροχές που λαμβάνουν συνδεδεμένες τους εταιρείες (ΑΕΠΕΥ).

Αυτό αναφέρουν πηγές από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, οι οποίες προσθέτουν ότι η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς έκρινε ως ικανοποιητική την πολιτική βέλτιστης εκτέλεσης. Με απλά λόγια βέλτιστη εκτέλεση εντολών γίνεται όταν το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται χρήματα τρίτων επιλέγει την πιο συμφέρουσα λύση για την εκτέλεση της συναλλαγής του πελάτη του.

Η πραγματικότητα βέβαια ίσως είναι διαφορετική. Η απόφαση της ΕΚ δεν συνάδει με το γράμμα του νόμου, ο οποίος μιλάει για βέλτιστο αποτέλεσμα και όχι για ικανοποιητικό.

Το βέλτιστο αποτέλεσμα σύμφωνα με το νόμο προσδιορίζεται με βάση το συνολικό τίμημα, όπου τίμημα ίσον το κόστος της συναλλαγής και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά εταιρείες που εκτελεί τη εντολή.

Ο έλεγχος περί βέλτιστων εκτελέσεων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει επεκταθεί και σε άλλες τράπεζες, ΑΕΔΑΚ έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων που διαθέτουν θυγατρικές ΑΕΠΕΥ και ΑΕΔΑΚ διευρυμένου σκοπού (κάνουν δηλαδή και διαχείριση χαρτοφυλακίου σε ιδιώτες).

Χρ. Ιωάν.
[email protected]

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 28 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.