ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πακέτο Χατζηγάκη: Μάχη στις Βρυξέλλες για να μην πληρώσουμε πρόστιμο

10:12 - 28 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μάχη στις Βρυξέλλες, με όπλο της απόφαση της Κομισιόν του περασμένου Οκτωβρίου που επιτρέπει την καταβολή ποσού μέχρι και 15.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε κάθε χώρα, σαν εθνική αποζημίωση, θα επιχειρήσει να δώσει η κυβέρνηση. Ο στόχος της είναι η χώρα να μην πληρώσει πρόστιμο για το πακέτο Χατζηγακη των 425 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι τον Ιανουάριο στους αγρότες, μετά τις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, και για το οποίο μάλιστα η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά έρευνα, αμφισβητώντας τη νομιότητά τους.

Στη συγκεκριμένη απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται με χθεσινή του ανακοίνωση και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, χαρακτηρίζοντας την ως ένα ισχυρό όπλο νομιμότητας για τις εθνικές αποζημίωσεις που εκείνος είχε δώσει τον Ιανουάριο του 2009. Με τη διαφορά ότι ο πρώην υπουργός, με την ίδια του τη δήλωση ακυρώνει το επιχείρημά του. Διότι επιβεβαιώνει ότι η απόφαση της Κομισιόν που νομιμοποιεί το εγχείρημά του, του Οκτωβρίου 2009, ανακοινώθηκε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εννέα μήνες μετά από τον Ιανουάριο του 2009, τότε που εκείνος μοίραζε τα 425 εκ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του πάντως ο κ. Χατζηγάκης χαρακτηρίζει ως άνευ αντικειμένου τη διαδικασία έρευνας για το πακέτο των 425 εκατομμυρίων ευρώ που κατεβλήθη πέρυσι. Και υποννοεί ότι η ίδια η κυβέρνηση σήμερα προκάλεσε την έναρξη έρευνας από την Ε.Ε., μήνες μετά το «πακέτο». Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του περασμένου Οκτωβρίου με την οποία επέτρεψε την καταβολή ποσού μέχρι και 15.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε κάθε χώρα με δυνατότητα συμψηφισμού με άλλες ενισχύσεις που έχουν δοθεί από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα, νομιμοποιεί κάθε τέτοια ενίσχυση της τελευταίας διετίας, λέει ο πρώην υπουργός. Και συμπληρώνει ότι "η απόφαση καθιστά άνευ αντικειμένου τη διερεύνηση του πλαισίου καταβολής των 425 εκατ. ευρώ για νόμιμες αποζημιώσεις σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει την απόφαση αυτή, αντί να επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια», λέει ο πρώην υπουργός.

Θυμίζουμε πάντως ότι ακόμη και τότε, η διοίκηση του ΕΛΓΑ είχε εκφράσει αντιρρήσεις κατά της διαδικασίας που οδήγησε στο «πακέτο Χατζηγάκη», αφού είχαν εμφανισθεί κάποιες πληρωμές ως ενισχύσεις με τη μορφή στρεμματικής ενίσχυσης, σε επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.