ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι συμβαίνει με το πρόστιμο 5,5 δισ. στην Ακρόπολις ΑΧΕ - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Τι συμβαίνει με το πρόστιμο 5,5 δισ. στην Ακρόπολις ΑΧΕ - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

10:12 - 28 Ιαν 2010
Μάνος Ρούσσος

Γράφει ο Μάνος Ρούσσος

(upd) Αίσθηση προκάλεσε στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, η αναφορά σε Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι από τα 6,09 δισεκατομμύρια ευρώ που διαγράφηκαν από τα έσοδα το οικονομικό έτος 2008, τα 5,5 δισ. αφορούσαν διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί στην εταιρεία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», γνωστή από την συμμετοχή της στις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου και των δομημένων ομολόγων. Διέψευσε τη διαγραφή του προστίμου ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για διαγραφή των προστίμων στην εταιρεία, ανήκει στη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, η οποία έχει θεωρήσει ως εμπρόθεσμη την ακυρωτική προσφυγή της εταιρείας.

Το θέμα έθεσε κατ’ αρχήν στην Επιτροπή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Κουσελάς, για να ακολουθήσει σειρά βουλευτών που αξίωσαν διευκρινίσεις από τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη για την φύση των διαγραφέντων προστίμων. Ο τελευταίος, υπενθύμισε πως της υπόθεσης έχει επιληφθεί εισαγγελέας και επιφυλάχθηκε να δώσει πλήρεις διευκρινίσεις κατά την συζήτηση του Απολογισμού στην Ολομέλεια.

Ο κος Σαχινίδης, παρουσιάζοντας τον Απολογισμό του οικονομικού έτους 2008, σημείωσε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να αντιμετωπίσει κατάματα την αλήθεια, υιοθετούσε εξωπραγματικές υποθέσεις και σενάρια για την εξέλιξη της οικονομίας. «Το 2008 το έλλειμμα είχε εκτοξευθεί στο 15% του ΑΕΠ και οι ακάλυπτες επιταγές 1,3 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό του 2008 ωστόσο, η πρόβλεψη για το έλλειμμα ανερχόταν στο 1,6%» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Σαχινίδης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κατηγόρησε επίσης την Νέα Δημοκρατία για αποστολή πλασματικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με το έλλειμμα κατά την δική της διακυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι τα στοιχεία που αποστέλλονταν στην Γιούροστατ, τον Απρίλιο του 2009, παρουσίαζαν το χρέος των νοσοκομείων στο μισό του χρέους για το οποίο μιλούσε ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος στη Βουλή (2,5 δισ. έναντι 5,2 δισ. ευρώ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Σαχινίδης σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. «Το πόρισμα θα κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί για να δούμε πώς φτάσαμε στην κατάσταση αυτή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν αξιοπιστία τα δημοσιονομικά μεγέθη» ανέφερε ο υφυπουργός.  

Διαψεύδει ο Α. Μπέζας 

Διέψευσε τα περί διαγραφής του προστίμου, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που έχει επιβληθεί στην «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας. Όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στη ΝΕΤ, πρόκειται για αναστολή είσπραξης, λόγω προσφυγής της εταιρίας στη Δικαιοσύνη, και όχι διαγραφής του προστίμου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε εμπρόθεσμα κατά του προστίμου, οπότε η ΦΑΒΕ Αθηνών, που ήταν αρμόδια υπηρεσία βεβαίωσε μόνο το 10% του προστίμου, δηλαδή τα 550 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ωστόσο η Ακρόπολις ζήτησε και πέτυχε να μην πληρώσει το βεβαιωμένο 10%, δηλώνοντας οικονομική αδυναμία. Στο μεταξύ η ΦΑΒΕ Αθηνών είχε εξασφαλίσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. "Η υπόθεση παραμένει ανοικτή", είπε ο κ. Μπέζας, βρίσκεται στη δικαιοσύνη και το πλήρες ποσό είναι απαιτητό.

Για τον κ. Σαχινίδη είπε ότι λειτουργώντας υπό την πίεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έφεραν το θέμα στη Βουλή, προφανώς βιάστηκε να δώσει απάντηση, μη γνωρίζοντας πλήρως όλες τις πτυχές ζητήματος.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Απολογισμού και  Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, του έτους 2008, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δ. Κουσελάς, έθεσε το ερώτημα ποιος είναι ο οφειλέτης, στον οποίο αναφέρεται η έκθεση  του Ελεγκτικού  Συνεδρίου στη σελίδα 17, «του οποίου με απόφαση (2/08/10.4.2008) του Προϊστάμενου ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών διαγράφηκαν πρόστιμα ύψους  5.511.351.867 ευρώ». Το ίδιο ερώτημα έθεσαν και βουλευτές άλλων παρατάξεων.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, απάντησε, ότι ο οφειλέτης είναι η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον αρμόδιο Οικονομικό Επιθεωρητή.

Ο κ. Σαχινίδης επιφυλάχθηκε να ενημερώσει το Σώμα αναλυτικά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.


Τελευταία τροποποίηση στις 16:39 - 28 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.