ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τα hedge funds ομολογούν ότι το 2010 ειναι short στην Ελλάδα!

Τα hedge funds ομολογούν ότι το 2010 ειναι short στην Ελλάδα!

09:23 - 29 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μπορεί η κορυφαία στρατηγική για τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους φέτος, να είναι το σορτάρισμα του ευρώ και μέσω της Ελλάδας να το «χτυπούν», για τα hedge funds όμως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει έμμεση οδός στις στρατηγικές τους. Το ομολογούν. Το 2010 είμαστε short στα PIIGS.

Σύμφωνα με την Lipper Research, κορυφαία εταιρεία έρευνας στην αγορά των επιθετικών κεφαλαίων, τα hedge funds διεθνώς, έχουν θέσεις πώλησης στις χώρες με προβληματικά δημοσιονομικά, στο γκρουπ των λεγόμενων PIIGS δηλαδή (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), και μεγάλες long θέσεις στα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

Τα στοιχήματά τους έχουν να κάνουν με το ότι η ύφεση θα συνεχιστεί να χτυπά τις οικονομίες των χωρών αυτών, ότι η ικανότητα απορρόφησης των εκδόσεων των ομολόγων τους θα δημιουργεί ανησυχίες για πολυ διάστημα, και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν κι άλλο τα ratings τους για κάθε μία από τις χώρες του γκρουπ αυτού των PIIGS.

Όπως επισημαίνει η Lipper, τα hedge funds έχουν βάλει ως στόχο τις αγορές των BRICS, όπου και αναμένεται να σημειωθεί τεράστια εισροή κεφαλαίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μετά από δύο συναπτά έτη εκροών που έζησαν τα hedge funds, το 2010 αναμένεται νa είναι το πρώτο έτος εισροών, και μάλιστα της τάξςη των 100 δις. δολαρίων. Έτσι, το ενεργητικό των hedge funds, αναμένεται να αγγίξει το 2010, τα 1,86 τρις δολάρια.

Την στιγμή που αναμένεται δυναμική οικονομική ανάπτυξη σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, τα hedge funds είναι αποφασισμένα να απομακρυνθούν ολοκληρωτικά από τα προβληματικά PIIGS και να κοιτάξουν για άλλες … πολιτείες.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:39 - 29 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.