ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαύρη λίστα γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων

09:16 - 01 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

"Μαύρη λίστα" με γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και συμβολαιογράφους που στη φορολογική τους δήλωση εμφανίζουν είτε ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα είτε πολύ υψηλές δαπάνες προκειμένου να δικαιολογήσουν τα καθαρά τους κέρδη, έχει ετοιμάσει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), το πρώην ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα έπειτα από ελέγχους που έκανε η υπηρεσία, έχουν απομονωθεί οι δηλώσεις εκείνων των ελευθέρων επαγγελματιών που εμφανίζουν είτε μεγάλη απόκλιση μεταξύ ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών, είτε πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπως είχε διαπιστωθεί παλαιοτέρα κατά τον έλεγχο των γιατρών της πλατείας Κολωνακίου. Τότε, οι περισσότεροι από τους 151 γιατρούς που είχε ελέγξει το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Κολωνακίου, είχαν εμφανιστεί να δηλώνουν εισοδήματα "φτώχειας", κάτω από 10.000 ευρώ ετησίως (ενώ υπήρξαν και ακραίες περιπτώσεις με μεγαλογιατρούς να δηλώνουν 300 ευρώ το χρόνο).

Έλεγχος του πόθεν έσχες

Σε αυτούς ακριβώς τους ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζονται "φτωχότεροι" από πολλούς μισθωτούς, θα εστιασθούν οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ που ξεκινούν μέσα στο Φεβρουάριο, και εντάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των ελεύθερων επαγγελματιών. Το σχέδιο προβλέπει ότι στο εξής, στις φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών θα αποτυπώνονται όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται συσχετισμός και με τον τρόπο διαβίωσής τους.

Αρχή γίνεται από τις τέσσερις αυτές κατηγορίες όπου υπάρχει κοινό αίσθημα ότι γίνεται φοροδιαφυγή, ενώ θα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, ελαιοχρωματιστές, και καλλιτέχνες, καθώς αρκετοί εξ αυτών δηλώνουν ετήσια εισοδήματα ακόμη και 5.000 ευρώ. Το νέο σύστημα θα προβλέπει επίσης ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα με επώνυμους καλλιτέχνες, με βάση και τη διαπίστωση ότι στους χώρους αυτούς διακινούνται σημαντικά ποσά. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως 3 στα 4 νυχτερινά κέντρα καθώς και μπαρ δηλώνουν καθαρά κέρδη κάτω των 15.000 ευρώ τον χρόνο ή ακόμα και ζημιές.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:05 - 01 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.