ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο χαμηλός τζίρος και η MiFid οι πονοκέφαλοι της διοίκησης του Χ.Α. – Γιατί πουλάνε οι Έλληνες θεσμικοί

09:13 - 04 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Σε μία ευαίσθητη για την αγορά συγκυρία κι εκεί που όλη η αγορά μιλάει για τις αθρόες ρευστοποιήσεις των ξένων, έρχεται το Χ.Α. να αποκαταστήσει την πραγματικότητα. Οι πωλήσεις των ξένων στον πρώτο μήνα της χρονιάς κινήθηκαν στα 100 εκατ. ευρώ, αλλά οι μαζικότερες ρευστοποιήσεις προήλθαν κυρίως από τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές. Οι αλυσιδωτές ρευστοποιήσεις θα μπορούσαν να αποδοθούν σύμφωνα με κύκλους της αγοράς σε μια σειρά από παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδεθούν ακόμα και με την ρευστότητα των τραπεζών, σε μια περίοδο που τα spreads των 10ετών ομολόγων ξεπερνούν κάθε προηγούμενο με τον αντιπρόεδρο της Eurobank να θεωρεί ως υπερβολική τη διαμόρφωσή τους στα επίπεδα των 300 – 350 μονάδων βάσης.

Ήδη, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβαρυμένα αποτελέσματα εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων στο τελευταίο 3μηνο της χρονιάς, στα οποία αναμένεται να εμφανιστούν αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες. Για δε το πρώτο 3μηνο της χρονιάς δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι με τα επίπεδα του δανεισμού τόσο ψηλά, μπορεί να δούμε και στο «κόκκινο» τα αποτελέσματα των τραπεζών. Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα που η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από την κρίση είναι γεγονός. Ήδη, η εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν έλκει τους ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να στερείται συναλλαγών, άρα εσόδων για την ΕΧΑΕ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη κυβέρνηση που βλέπει ο τζίρος να συρρικνώνεται άρα και η είσπραξη του φόρου στις συναλλαγές.  Η διοίκηση του Χ.Α. έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμα πονοκέφαλο τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό μέσω των διαδικασιών της MiFid.

Σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 10 ιδιωτικές πλατφόρμες συναλλαγών στην Ευρώπη. Η δε αύξηση του τζίρου τους, σε σχέση με το 2008, είναι εντυπωσιακή και προσεγγίζει το 90%. Αντιστρόφως, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2009 στις οργανωμένες αγορές μειώθηκαν κατά 44% σε σχέση με το 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 πραγματοποιήθηκε περίπου το 6% των συναλλαγών της Ευρώπης στα MTFs. To 2009 οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα MTFs προσέγγισαν το 17%.

Οι πλατφόρμες αυτές εμφανίζουν μεγάλη μείωση των τιμολογίων, λόγω του ανταγωνισμού με επιπτώσεις τόσο στις οργανωμένες αγορές όσο και στα MTFs. Το Chi-X, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό MTF είναι οριακά κερδοφόρο, ενώ το Turquoise δεν άντεξε τον ανταγωνισμό και οι μέτοχοι του το πούλησαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις οργανωμένες αγορές και τα MTFs δεν άργησε να περάσει και στο tick size (το βήμα τιμής), το οποία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του κόστους για τους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό είδαμε, για παράδειγμα, το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης να κατεβάζει το βήμα τιμής για τις μετοχές υψηλής εμπορευσιμότητας στο ένα εκατοστό του ευρωλεπτού.

Χαρακτηριστική των εξελίξεων είναι η περίπτωση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE). Ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού, το LSE βρέθηκε να χάνει πάνω από 40% του τζίρου του από ανταγωνιστές και πάνω από 70% των εσόδων του από reporting συναλλαγών από την έλευση του Boat και του Bloomberg. Σε συνδυασμό με την σκλήρυνση των εποπτικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την κρίση, υπήρξε αντίδραση του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Έτσι, το LSE ακολούθησε νέα στρατηγική, αγόρασε το Turquoise, παραιτήθηκε από την FESE και προχωρά μαζί με το lobby του City σε μια αυτόνομη στρατηγική με σκοπό να βελτιώσει τη θέση του.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:54 - 04 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.