ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ - Ιδιώτες : Βγήκαν τα πρώτα "μαχαίρια" στην αγορά ηλεκτρισμού…

09:45 - 08 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Σε εκπτώσεις 15%-20% στα τιμολόγια των εμπορικών και μεγάλων οικιακών της καταναλωτών προτίθεται να προχωρήσει η ΔΕΗ, σαν απάντηση στα χαμηλά τιμολόγια που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η αυστριακή Verbund. Η ανακοίνωση της αυστριακής εταιρείας την περασμένη Τρίτη ότι εισέρχεται στην αγορά λιανικής, με φθηνότερα τιμολόγια από εκείνα της ΔΕΗ μέχρι και 20% για τον επαγγελματικό τομέα και για τους μεγάλους οικιακούς πελάτες (άνω των 2.000 kwh/4μηνο), ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κρατικής επιχείρησης, που ετοιμάζει την αντεπίθεσή της.

«Θα το μετανιώσουν όσοι καταναλωτές φύγουν από μας, γιατί ετοιμάζουμε αναπροσαρμογή των τιμολογίων μας προς τα κάτω, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης», είναι η απάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ. Μιλούν συγκεκριμένα για μείωση, ανάλογη με την έκπτωση της Verbund (15%-20%) στις «επίμαχες» κατηγορίες που εμφανίζουν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, δηλαδή στους 430.000 μεγάλους οικιακούς πελάτες με κατανάλωση άνω των 2.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο και στις περίπου 800.000 επαγγελματικές καταναλώσεις. Τις μειώσεις αυτές άλλωστε η ΔΕΗ τις έχει συμπεριλάβει σε πρότασή της για την συνολική αναδιάρθρωση των σημερινών τιμολογίων της που έχει καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο στη ΡΑΕ, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη εγκριθεί.

Η πρώτη σύγκρουση…

Το πρώτο δείγμα της μάχης που επίκειται στην αγορά λιανικής, το έδωσε η ΔΕΗ την Παρασκευή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς ιδιωτών προμηθευτών («φωτογραφίζοντας» χωρίς να την κατονομάζει τη Verbund) ότι τα τιμολόγιά τους για τους μεγάλους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα δικά της, καθώς όπως λέει, δεν έχουν συμπεριλάβει στα κόστη τους, τις χρεώσεις για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Πρόκειται για μια επιβάρυνση που έχει επιβάλει η πολιτεία, εδώ και χρόνια, για κοινωνικούς λόγους, στη ΔΕΗ,  και η οποία προορίζεται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (νοικοκυριά με πολύ χαμηλές καταναλώσεις, πολύτεκνοι, αγρότες). Η ΔΕΗ κατηγορεί τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ότι πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στη λιανεμπορική αγορά χωρίς την εν λόγω επιβάρυνση, και επομένως, μπορούν να παρουσιάζουν ένα πιο ελκυστικό τιμολόγιο, αποσπώντας δικούς της πελάτες. Με την πρακτική όμως αυτή- συνεχίζει πάντα η ανακοίνωση της ΔΕΗ-αναγκάζουν τους υπόλοιπους καταναλωτές να καταβάλλουν υψηλότερες χρεώσεις για την υποστήριξη των ευπαθών αυτών ομάδων. "Φωτογραφίζοντας" μάλιστα τη Verbund, αναφέρει ότι "ο εν λόγω προμηθευτής έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να απαλλαγεί από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που πληρώνουν οι υπόλοιποι προμηθευτές και βεβαίως και η ΔΕΗ".

Τι λέει η Verbund

Κύκλοι της Verbund, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΔΕΗ, επισημαίνουν ότι στα τιμολόγια που ανακοίνωσε η εταιρεία την περασμένη Τρίτη, έχουν συμπεριληφθεί και τα κόστη για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κάτι που όπως λένε, αν η κρατική εταιρεία το επιθυμεί, μπορεί ανά πάσα στιγμή να το διαπιστώσει.

Η ΔΕΗ πάντως δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Στην πρόταση της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα τιμολόγια, ζητάει να αναλάβουν και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της να "επιδοτούν" τα πολύ χαμηλά και ζημιογόνα αγροτικά - οικιακά και βιομηχανικά τιμολόγια, ανάλογα με το μέγεθος των πελατών που θα της παίρνουν. Η ίδια πρόταση προβλέπει ότι οι επιδοτήσεις αυτές που θα καταβάλλουν οι ιδιώτες θα τοποθετούνται σε έναν κοινό κουμπαρά, τα κεφάλαια του οποίου θα καλύπτουν τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα των συγκεκριμένων καταναλωτών.

Τυχόν υιοθέτηση του αιτήματος της ΔΕΗ και ενσωμάτωση των εν λόγω χρεώσεων στα τιμολόγια και των ιδιωτών σημαίνει ότι θα χαθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι της ΔΕΗ, αφού το κόστος τους θα εξισωθεί ουσιαστικά με εκείνο της κρατικής εταιρείας....

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:12 - 08 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.