ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο hedge funds και μία τράπεζα, πίσω από την συντονισμένη επίθεση κατά της Ελλάδας;

09:26 - 10 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Oι φήμες, οι εκτιμήσεις και τα ερωτηματικά, δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα, σε ότι αφορά το ποιος τελικά βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην αγορά των ελληνικών CDS. Η απάντηση, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως είναι, πως μία μεγάλη αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα και δύο μεγάλα hedge funds, είναι πίσω από τον πόλεμο στα ελληνικά CDS.

Σύμφωνα με τον κ. Jean Quatremer, και το blog του Coulisses de Bruxelles, o οποίος επικαλείται αξιόπιστες πηγές των τραπεζών και των αρχών της αγοράς, τα στοιχεία τα οποία έλαβε την περασμένη Παρασκευή αποκαλύπτουν πως το σχέδιο των κερδοσκόπων είναι να στείλει τα spreads όσο πιο ψηλά γίνεται, και όλο αυτό οφείλεται σε … αντίποινα, στον θυμό, ουσιαστικά των δύο μεγάλων hedge funbds τα οποία «αδικήθηκαν» στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Quatremer, η αμερικάνικη τράπεζα, η οποία μάλιστα επωφελήθηκε από το πακέτο διάσωσης των αμερικάνικων τραπεζών, έχει κυρίαρχο ρόλο στην αγορά των CDS. Ο στόχος της, καθώς και των δύο hedge funds, είναι –φυσικά- να κερδίσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν, δημιουργώντας έναν πανικό ο οποίος τους επιτρέπει να απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, κερδοσκοπούν στην αγορά των CDS, η οποία δεν ελέγχεται, έτσι ώστε εκεί, να πουλήσουν πιο ακριβά από ότι έχουν αγοράσει. Τα ονόματα δεν τα αναφέρει ο κ. Quatremer γιατί όπως τονίζει «δεν παίζουμε με αυτούς τους ανθρώπους».

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες, τα δύο μεγάλα hedge funds, που διατηρούν και το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των ελληνικών CDS, είναι… «έξαλλα», καθώς έλαβαν μόλις το 2% της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου.

Καθώς είχαν κερδίσει πολλά από τα CDS, έπρεπε να διασφαλίσουν τα κέρδη τους ( σε περίπτωση πτώσης της αγοράς ) έχοντας έκθεση στα ελληνικά ομόλογα. Ετσι, εάν χάσουν από τα CDS θα κερδίσουν από το δάνειο, και αντίστροφα.

Τώρα όμως έχουν τεράστιο πρόβλημα, και δεν μπορούν να πουλήσουν τα CDS, εάν η αγορά γυρίσει. Έτσι, για να δείξουν την δύναμή τους και να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τα CDS, επιτίθενται στην Ελλάδα και δημιουργούν πανικό.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για την αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, η οποία θέλει μετά από όλα αυτά, να δανείσει αυτή χρήματα απευθείας στην Ελλάδα, όταν δεν θα μπορέσει η χώρα να δανειστεί από τις αγορές. Μόλις η Ελλάδα γονατίσει τελείως, θα προσφέρει στην κυβέρνηση ένα δάνειο με επιτόκιο φυσικά, απαγορευτικό.

Επιπλέον, για να μεγαλώσουν τον πανικό, τα δύο hedge funds και η τράπεζα άρχισαν να σορτάρουν μανιωδώς και το ευρώ…

H καταστροφική συμπεριφορά των τριών «υπόπτων» λοιπόν, έχει αποκλειστικά και μόνο να κάνει με αντίποινα, με το ότι δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μία γερή βάση στα χαρτοφυλάκια τους, καθώς στην πρόσφατη έκδοση, έλαβαν ελάχιστο ποσοστό, το οποίο δεν αρκεί για να «χετζάρουν» τις υπάρχουσες short θέσεις τους.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 10 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.