ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δεν αποκλείει κατάργηση του short selling η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Δεν αποκλείει κατάργηση του short selling η Επ. Κεφαλαιαγοράς

09:16 - 18 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Σε μετωπική με τους κερδοσκόπους έρχεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία απειλεί με πλήρη κατάργηση του short selling. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν υποψίες ότι σε δύο-τρεις περιπτώσεις οι ανοικτές πωλήσεις δεν δηλώθηκαν, πράγμα το οποίο κινητοποίησε την Επ. Κεφαλαιαγοράς, δεδομένης της αρνητικής χρηματιστηριακής και οικονομικής συγκυρίας. Σύμφωνα με κορυφαία πηγή από την Επ. Κεφαλαιαγοράς κατά γενική ομολογία, οι ξένοι δεν μειώνουν τις long θέσεις τους, απλώς χρησιμοποιούν τις ανοικτές πωλήσεις για να μειώσουν το ρίσκο και τον κίνδυνο (hedging).

Όπως τονίστηκε, η Επιτροπή πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους στις ανοικτές πωλήσεις, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο κανονισμός εποπτείας για το short selling είναι ο πλέον αυστηρός σε σχέση με τα χρηματιστήρια της υπόλοιπης Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΧΑΕ αύξησε το «κόστος’ για short selling στο Χ.Α.

Στο θέμα έκανε παρέμβαση και ο ΣΜΕΧΑ, που με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επ. Κεφαλαιαγοράς κ. Αν. Γαβριηλίδη ανέφερε πως, "η συσχέτιση του ανοίγματος των spreads στην αγορά ομολόγων και της πτώσης των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο είναι απόλυτη.  Έτσι όποιο hedge fund θέλει να κερδίσει ασκώντας υποτιμητική κερδοσκοπία πρώτον πουλάει short στην αγορά ομολόγων, διευρύνοντας το spread και ταυτόχρονα short στην αγορά μετοχών, η οποία επηρεάζεται αρνητικά όπως παρατηρούμε σε καθημερινή βάση. Είναι σαφές ότι έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά ακραίες συνθήκες, χειρότερες μάλιστα από αυτές που είχαν διαμορφωθεί όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε απαγόρευση του short selling στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις δουλεύουν σκληρά και πράγματι θα επηρεαστούν από την γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται οι χαμηλές αποτιμήσεις τους. Γιατί αυτές οι εταιρείες θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να παράγουν προστιθέμενη αξία. Πρέπει συνεπώς να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των αποτιμήσεων γιατί θα υπάρξει συγκριτικό μειονέκτημα για αυτές τις εταιρείες στον ανταγωνισμό."

Τελευταία τροποποίηση στις 18:16 - 18 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.