ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα, η Goldman Sachs και οι περιπτώσεις Γαλλίας - Ιταλίας

11:57 - 19 Φεβ 2010
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

(upd) Ενώ την Παρασκευή αναμενόταν η απάντηση της Ελλάδας στη Eurostat για την υπόθεση της Goldman Sachs, αξίζει να γνωρίζει κανείς πως η χώρα μας δεν είναι η μόνη που χρησιμοποίησε τέτοιου είδους μεθόδους λογιστικής τακτοποίησης προκειμένου να πετύχει την είσοδό της στην ΟΝΕ.

Κατ’ αρχήν, η Goldman, όπως και η JP Morgan, εχουν προσφέρει την «χείρα βοηθείας» τους και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Βρετανία, ενώ και η Γαλλία έχει καταφέρει να εξαπατήσει την Eurostat στο παρελθόν, κρύβοντας για χρόνια μέρος του χρέους της.

Έτσι λοιπόν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε τη Δευτέρα ότι οι συναλλαγές ήταν νόμιμες την περίοδο εκείνη και ότι η χώρα δεν χρησιμοποίησε καμία ανάλογη τεχνική μετά την απαγόρευσή τους από την Eurostat το 2008, οι δηλώσεις δίνουν και παίρνουν στα ραδιόφωνα και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σαν να έγινε κάτι πρωτάκουστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όπως θα δούμε, μόνο… πρωτάκουστη δεν είναι η συμμετοχή τραπεζών στην «διαμόρφωση» οικονομικών στοιχείων χωρών, όπως, επίσης και η παραποίηση στατιστικών στοιχείων.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Christine Lagarde δήλωσε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter, πως πρέπει να μάθουμε αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε. Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε την σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και σ' αυτή την περίπτωση, θα ήταν χρήσιμο να δούμε πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel τόνισε σε ομιλία της, πως «θα είναι ντροπή εάν αποδειχθεί ότι οι τράπεζες που μας έσπρωξαν στο χείλος της αβύσσου, έλαβαν μέρος και στην παραποίηση των ελληνικών στατιστικών» Όπως ανέφερε, αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, πρόκειται για σκάνδαλο.

Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες, τα βρετανικά και αμερικάνικα μέσα, δηλαδή οι Financial Times και το Bloomberg, «φώναζαν» πως η Goldman Sachs και η Ελλάδα, εξαπάτησαν του επενδυτές.

Η αλήθεια όμως είναι πως οι περιπτώσεις «βοήθειας» και… εξυπηρέτησης των μεγάλων τραπεζών προς χώρες, είναι πολλές. Αλλωστε, το περίφημο δημοσίευμα του περασμένου Σαββατοκύριακου των New York Times, τόνισε το πολύ σημαντικό γεγονός, πως η «πρακτική» αυτή αφορά και πολλές άλλες χώρες. Όπως γράφτηκε «Και με τη βοήθεια της JP Morgan, η Ιταλία έχει κάνει πολλά περισσότερα από αυτά πυο αποκαλύφθηκαν για την Goldman Sachs και την Ελλάδα. Παρά τα συνεχή υψηλά ελλείμματα, ένα παράγωγο του 1996 βοήθησε την Ιταλία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της».

Παράλληλα, όπως διαβάσαμε σε άρθρο στο blog της βρετανικής Τelegraph, η Goldman Sachs έχει βοηθήσει και την Αγγλία στον ισολογισμό της. Σε άρθρο που φέρει την υπογραφή του οικονομολόγου Edmund Conway, ο οποίος αρθρογραφεί και στην εφημερίδα, με τίτλο «Did Goldman Sachs help Britain hide its debts too?», αναφέρει πως παρά τον όλο θόρυβο γύρω από την Ελλάδα, η αλήθεια είναι πως η Goldman έχει βοηθήσει και την Βρετανία στο παρελθόν, αλλα με πιο… διαφανείςς τρόπους.

Η περίπτωση της Γαλλίας, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όπως προκύπτει και η Γαλλία έχει στο παρελθόν εξαπατήσει την Eurostat και μάλιστα… πιάστηκε.

Το 2007 η Eurostat «έβαλε χέρι» στην Γαλλία και την γαλλική κυβέρνηση και την ανάγκασε να αναθεωρήσει τα στατιστικά της στοιχεία. Το χρέος της γαλλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρομιών, SNCF, που άγγιζε τα 5,5 δισ. ευρώ, μεταφέρθηκε από την κυβέρνηση, το 1991 σε ένα λογαριασμό «ειδικού χρέους» (SAAD). Ωστόσο, αυτό το χρέος δεν το έβαζε η γαλλική κυβέρνηση σαν «κυβερνητικό» αν και η ίδια πλήρωνε τους ετήσιους τόκους ύψους 0,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτησή του. Για να μην μακρυγορούμε, η Eurostat επέβαλε στην Γαλλία να το εμφανίσει ως κυβερνητικό χρέος και να αναθεωρήσει όλα τα στατιστικά της στοιχεία από το 1991 και μετά.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Ιταλία

Η Ιταλία αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρώ από την Ελλάδα, δηλώνει ο Νομπελίστας, οικονομολόγος Ρόμπερτ Μάντελ, με αφορμή τα όσα αποκαλύπτονται μέρα με την ημέρα, όσον αφορά την πρακτική της χώρας χρησιμοποιεί τα παράγωγα για την λογιστική μείωση του χρέους

 

Ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι ιταλικές κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1990 επέλεξαν αυτή την στρατηγική και έχουν θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές.

 Στα παράγωγα, υπήχθησαν κυρίως χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί της να εμφανίζονται υγιείς ακόμη και πριν την εποχή της EMU (economic and Μonetary Union) και το 1997 το χρέος της βρεθεί στα προαπαιτούμενα όρια αφού δεν εμφανίστηκαν οι πληρωμές για τόκους.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι, πως παρά τους μύδρους και την άγνοια που δηλώνει η κ. Μέρκελ, όλα αυτά έγιναν αφού η Ιταλία είχε ενημερώσει και είχε εξασφαλίσει την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κ.Ε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:36 - 19 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.