ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H ΑΙG πουλούσε ελληνικά CDS; - Ούτε οι ΗΠΑ θέλουν να καταρρεύσει η Ελλάδα

09:27 - 23 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μπορεί το ενδιαφέρον, το περασμένο Σαββατοκύριακο, να επικεντρώθηκε στο περίφημο δημοσίευμα του Der Spiegel για την ευρω-βοήθεια των 25 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ωστόσο ο γερμανικός τύπος έκρυβε άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα που αφορά τη χώρα μας και το οποίο δεν «ακούστηκε». Αυτό αφορά την σχέση της αμερικάνικης AIG με τα ελληνικά CDS.

Σύμφωνα λοιπόν με άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), μίας από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της Γερμανίας, η AIG πιθανότατα να είναι ο βασικός ασφαλιστής των ελληνικών CDS.

Η FAZ τονίζει λοιπόν πως οι επενδυτικοί τραπεζίτες του Λονδίνου, θεωρούν την AIG ως βασικό πωλητή της αγοράς CDS. Η εταιρεία κρατικοποιήθηκε κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης (λόγω subprime) και η διάσωσή της γλύτωσε τις ΗΠΑ από την κατάρρευση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του κόσμου. Αρκετοί άλλωστε θεωρούν πως οι εταιρείες που έχασαν απίστευτα ποσά στην κρίση τυο subprime έχουν έκθεση και σε άλλα πολλά τοξικά προϊόντα όπως τα ελληνικαά CDS.

Πριν την κριση, η AIG λέγεται ότι διατηρούσε τεράστιες θέσεις στην αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου. Δηλαδή είχε CDS και τα πωλούσε στους. ενδιαφερόμενους.

Εάν λοιπόν η AIG έχει ακόμα ( που είναι πολύ πιθανό ) μεγάλες θέσεις στα ελληνικά ασφάλιστρα, τότε αυτό αυτομάτως σημαίνει πως η αμερικάνικη κυβέρνηση θα ήθελε πάσει θυσία να εμποδίσει την πτώχευση της Ελλάδας.

Οπως τονίζει η FAZ, η προστασία, τα CDS δηλαδή, πωλούνται από τράπεζες ή από ασφαλιστικές εταιρείες, που έχουν πρόσβαση όμως σε περιορισμένες πηγές κεφαλαίων. Μπορεί να έχουν επίσης, πολύ χαμηλότερη πιστωτική αξιολόγηση από ότι τα κράτη των οποίων τα ασφάλιστρα πουλούν. Αυτό σημαίνει πως, η ασφάλιση που δίνουν τα CDS να καταλήξει ως μία τεράστια φούσκα.

H ΑΙG λοιπόν αποτελεί το καινούργιο όνομα που σχετίζεται με την Ελλάδα καθώς ήταν, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, πωλητής των ελληνικών CDS σε επενδυτές και κερδοσκόπους. Και αφού η εταιρεία είναι πλέον κρατική, αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα θελήσει να σπρώξει την διάσωση της Ελλάδας, ετσι ώστε να προστατέψει τα assets της.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 23 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.