ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα δύο hedge funds που έβγαλαν δισ. σορτάροντας την Ελλάδα

09:36 - 26 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

O Tεξανός hedge fund manager, Μark Hart, δήλωσε πως κέρδισε πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα στοιχήματά του, ενάντια στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, o γνωστός διαχειριστής του hedge fund Corriente Capital, είναι τόσο απαισιόδοξος απέναντι στην Ελλάδα, κυρίως, που συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν καλύτερα σε ράβδους χρυσού, παρά να κοιτάξουν τις αγορές του ευρωπαϊκου νότου, παρόλο που έχουν χτυπηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα.

Οι πηγές της WSJ λένε πως ο Hart και ο συνέταιρός του Louis-Vincent Gave ( πρώην αξιωματικός του γαλλικού στρατού), έλεγαν στους πελάτες τους να μην αποκαλύψουν πουθενά τα bearish στοιχήματα του European Divergence Fund της Corriente Capital, καθώς προφανώς οι δύο διαχειριστές φοβόντουσαν την αντίδρασης των Αρχών.

Το συγκεκριμένο fund επενδνύει σε ελληνικά κυρίως, αλλά και πορτογαλικά και ισπανικά, CDS και οι αποδόσεις του το 2009 ξεπέρασαν το 90%, ενώ από τις αρχές του 2010 ξεπερνούν το 20%.

H ισχυρή απόδοση του συγκεκριμένου fund, οδήγησε τo hedge fund της Corriente Capital, να ανταμείψει τους επενδυτές του, επιστρέφοντάς τους το επόμενο διάστημα, 320 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μέρος του τεράστιου κέρδους το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, «βγήκε» από το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών κρατικών ομολογων.

Επιπλέον, το Corriente Capital λέειι στους πελάτες του πως υπάρχει και άλλη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, σε ένα άλλο fund, το οποίο πραγματοποιεί ακριβώς το ίδιο στοίχημα. Επίσης, το hedge fund τονίζει πως έχει μεγάλες short θέσεις και στην Κίνα.

Παράλληλα, ένας άλλος hedge fund manger ομολογεί επίσης πως κέρδισε πάρα πολλά από την κατάρρευση της ελληνικής αγοράς. Αυτός είναι ο Hugh Henry και το hedge fund Eclectica Asset Management , o oποίος δήλωσε ξεκάθαρα στο BBC πως συνεχίζει να σορτάρει το ευρώ και στην ερώτηση « Θέλετε να δείτε την Ελλάδα, όπως και το ευρώ, να καταρρέουν;» απάντησε, «Φυσικά ναι!». Το hedge fund του ήδη σημειώνει κέρδη κοντά στο 10% χάρις στο «ελληνικό πρόβλημα».

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 26 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.