ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φοβού το… ΣΔΟΕ!

09:14 - 08 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μαζικές εφόδους αναμένεται να εξαπολύσουν τις επόμενες ημέρες κατά συγκεκριμένων ομάδων τα στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ, πρώην ΣΔΟΕ) που έχουν καταρτίσει τις τελευταίες ημέρες λίστα με ονόματα γιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, εφοπλιστών και άλλων επαγγελμάτων που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και ξεκινά άμεσα ελέγχους.

Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει περάσει από ηλεκτρονικό κόσκινο τις φορολογικές δηλώσεις των τεσσάρων αυτών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών για το 2008. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φορολογουμένων αυτών είτε εμφανίζει υψηλές δαπάνες μειώνοντας έτσι τα ακαθάριστα έσοδα και τα δηλωθέντα κέρδη, είτε γενικώς δηλώνει χαμηλά εισοδήματα, όπως είχε διαπιστωθεί και παλαιότερα κατά τον έλεγχο των γιατρών του Κολωνακίου.

Σε αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα και από πολλούς μισθωτούς θα εστιαστούν οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ, οι οποίοι μάλιστα θα διασταυρώνουν και στοιχεία από άλλες υπηρεσίες με τις οποίες έχουν δοσοληψίες (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία για τους γιατρούς). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχει συγκεντρώσει η ΥΠΕΕ από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών αυτών εμφανίζει ετήσιες δαπάνες 50.000 ευρώ ή και 100.000 ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, προκειμένου να μειώνουν αισθητά τα δηλωθέντα κέρδη και τον φόρο που καταβάλλουν στην Εφορία.

Πάντως, στους ελέγχους που θα κάνει τώρα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων αναμένεται να αξιοποιηθούν στοιχεία που σχετίζονται τόσο με την επιφάνεια του γραφείου του επαγγελματία όσο και με τις δαπάνες λειτουργίας του (ενοίκιο, κατανάλωση ρεύματος, τηλέφωνο κ.λπ.), αλλά και με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το γραφείο αυτό.

Ταυτόχρονα, βαριά ονόματα φοροφυγάδων, που οφείλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, έχουν μπει στο στόχαστρο της Υπηρεσίας αλλά και της Δικαιοσύνης, που έχουν ξεκινήσει έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου για να εισπράξουν τα χρωστούμενα, αλλά και για να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου όσους αποκρύπτουν εισοδήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες παρέλαβαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταλόγους με ονόματα φορολογουμένων και επιχειρήσεων ύστερα από διασταυρωμένες πληροφορίες ότι αποκρύπτουν τεράστια εισοδήματα από την εφορία.

Τον τελευταίο μήνα τα στελέχη της ΥΠΕΕ έχουν επιδοθεί σε ένα πραγματικό φορο-σαφάρι, για να  κλείσουν οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφετέρου να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι. Τουλάχιστον 100 δικογραφίες σχηματίστηκαν τον περασμένο μήνα, με κατηγορούμενους για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ γίνονται φορολογικοί εκτενείς έλεγχοι ακόμη και σε οίκους ανοχής.

Έρχονται πρόστιμα 10 δισ. ευρω!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα πρόστιμα αναμένεται να  φτάσουν το 2010 τα 10 δις. ευρώ, από τα οποία υπολογίζεται ότι θα μπει στο κρατικό ταμείο φέτος το 1 δισ. ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες το σώμα ελεγκτών της ΥΠΕΕ, που μέχρι τώρα είχε πενήντα άτομα ενισχύθηκε με ακόμη δεκαπέντε ελεγκτές, που αποσπάστηκαν από άλλα τμήματα Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνονται πιο εντατικοί και πιο γρήγοροι έλεγχοι.

Ο «πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής» που έχει εξαπολύσει η ΥΠΕΕ συντελείται με  ελέγχους και εφόδους σε επιχειρήσεις, όταν είναι απαραίτητη η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ενώ  παράλληλα έχει ξεκινήσει ακόμη μία προσπάθεια Εισαγγελίας και ΥΠΕΕ για τη σύνταξη πίνακα με στατιστικά στοιχεία φοροδιαφυγής, με ονόματα οφειλετών, υποθέσεις στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, υποθέσεις που εκκρεμούν, καθώς και τις κυρώσεις (πρόστιμα και ποινές) που έχουν επιβληθεί.

Μέχρι τώρα περί τις 10.000 υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων χειρίστηκαν μέσα στο 2009 οι 50 ελεγκτές της ΥΠΕΕ, που ασχολούνται κυρίως με τη φοροδιαφυγή επιχειρήσεων και τις ευρωαπάτες. Επιβλήθηκαν συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα, τα οποία αφορούν κυρίως έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων, πλαστά τιμολόγια και ανύπαρκτες συναλλαγές. Συνολικά, στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας αναμένεται να βρεθούν κοντά στις 65.000 επιχειρήσεις για πιθανές παρατυπίες σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ.

Διαρκείς έλεγχοι

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΥΠΕΕ έκανε προ ημερών έλεγχο στα γραφεία της επιχείρησης παραγωγής αισθησιακών ταινιών «Sirina Productions», προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο το πορνό υλικό με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Αλεξανδράτου, το οποίο κυκλοφόρησε στα περίπτερα σε DVD, είναι νόμιμο και εάν έχουν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.  Οι άνδρες της Υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων έπεσαν, όπως φαίνεται, σε πληθώρα παρατυπιών και παρανομιών εκ μέρους της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα «ευρήματα» έχουν γίνει μεγάλες φορολογικές παραβάσεις. Κατασχέθηκαν τα σημειωματάρια, τα τιμολόγια και τα φορολογικά βιβλία της εταιρείας.

Επίσης, καθημερινά βρίσκονται στο δρόμο τουλάχιστον διακόσιοι άνδρες της ΥΠΕΕ για να διενεργούν ελέγχους σε καταστήματα, νυχτερινά κέντρα, καφενεία, μπαρ κ.λπ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βεβαιωθεί εκατοντάδες παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.

Υποθέσεις λαθρεμπορίας και εμπορίας ναρκωτικών είναι ακόμη ένας τομέας με τον οποίο ασχολείται η ΥΠΕΕ. Και εκεί έχουν ενταθεί οι έλεγχοι, ενώ τον περασμένο μήνα πιάστηκε ανοιχτά της Κύμης πλοίο ελληνικών συμφερόντων, που μετέφερε λαθραία 2,5 εκατομμύρια κούτες τσιγάρα.

Στο μεταξύ, δικαστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι πρέπει να προβλέπεται προφυλάκιση για κακουργηματικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς η προφυλάκιση είναι «χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον άσκησης πίεσης, για να καταβληθούν οι φόροι». Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για να ελέγχονται οι υπεράκτιες εταιρείες.

Μ.Ρ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:31 - 08 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.